'Cynische ouderen vaker dement'

Beeld anp

Je medemens wantrouwen, anderen verdenken van leugens. Vooral ouderen worden daar niet beter van. Cynische ouderen hebben namelijk een aanzienlijk grotere kans op dementie dan hun niet-cynische leeftijdsgenoten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland in Kuopio. De resultaten van het onderzoek naar cynisme, het idee dat anderen vooral uit egoïstische motieven handelen, werden gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology van de American Academy of Neurology.

De onderzoekers testten het cynisme van 1449 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Zij kregen stellingen voorgelegd als 'Je kunt beter niemand vertrouwen' en 'De meeste mensen zouden liegen om daar beter van te worden', waar zij het mee eens of oneens konden zijn. Op basis hiervan werden zij ingeschaald als iemand met veel, gemiddeld of weinig cynische trekjes.

Cynische ouderen hebben ruim tweeënhalf keer meer kans om dement te worden dan senioren met weinig tot geen cynisme, ook als rekening wordt gehouden met de invloed van andere factoren die de kans op dementie vergroten zoals een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of roken.

Cynische mensen ongezonder
Al eerder werd aangetoond dat cynisme een hele reeks aan gezondheidsklachten kan veroorzaken. Cynische vrouwen hebben meer kans op hart- en vaatziekten en kanker. Vijandigheid, met name cynisme, tast het immuunsysteem aan. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat cynische mensen jonger sterven, al wordt dit niet in alle studies bevestigd.

Volgens onderzoekster Anna-Maija Tolppanen van de Finse universiteit draagt de studie bij aan het idee dat levensinstelling en persoonlijkheid invloed hebben op iemands gezondheid. "Door te begrijpen hoe een persoonlijkheidskenmerk als cynisme de gezondheid beïnvloedt kunnen we meer inzicht krijgen in hoe wij die risico's kunnen verminderen."

Ook denkt Tolppanen dat meer onderzoek nodig is naar de vraag of het tegengaan van cynisme ook een positief effect heeft op de behandeling van dementie. Hilary Tindle, professor aan de Universiteit van Pittsburgh, reageerde op het onderzoek door te zeggen dat iedereen is staat is om een gezondere houding aan te nemen. Cynisme kan worden afgeleerd. "Je bent niet gedoemd als je cynische trekjes hebt. Mensen van alle leeftijden kunnen veranderen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden