Cyberoorlog tussen Nederlands bedrijf en anti-spamorganisatie

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Nederland speelt een centrale rol in een verhitte strijd die wordt uitgevochten op internet. Cyberbunker, een provider gevestigd in een bunker in Goes, wordt ervan verdacht grootschalige cyberaanvallen uit te voeren op anti-spamorganisatie Spamhaus, die daardoor vorige week meerdere dagen plat lag.

De cyberoorlog begon nadat Spamhaus Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. Volgens de internationale organisatie biedt de Nederlandse hoster webruimte aan sites aan die spam versturen. Omdat Cyberbunker weigerde de ip-adressen uit de lucht te halen, wordt de provider nu zelf geblokkeerd.

En dat pikt Cyberbunker, een provider met toch al een rebelse reputatie, niet. Het bedrijfsmotto: iedereen krijgt webondersteuning zolang men zich niet bezig houdt met kinderporno of terrorisme. Een paar jaar geleden vond zo ook de omstreden downloadsite The Pirate Bay onderdak in de bunker.

De aanval die Cyberbunker zou uitvoeren is van het zogenoemde DoSS-type. Dat betekent dat Spamhaus bestookt wordt met grote hoeveelheden dataverkeer, die de servers platleggen. De aanval is zo grootschalig dat meerdere sites, waaronder de Amerikaanse videodienst Netflix, er last van zouden hebben.

Spamhaus is een internationale non-profit organisatie die zich inzet tegen spam: ongewenste berichten die vaak in groten getale tegelijk via internet worden verstuurd.

Spamhause heeft zelf overigens ook geen onomstreden reputatie. De methode dat providers zelf geblokkeerd worden als ze niet willen meewerken aan het uit de lucht halen van ip-adressen waar volgens de spamwaakhond cybercriminelen achter zitten, wordt als nogal resoluut gezien. Het is machtsmisbruik, vinden verschillende providers, waaronder Cyberbunker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden