'Cybercriminaliteit kost Nederland miljarden'

null Beeld

Cybercriminaliteit kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zeker 10 miljard euro. Dat is 1,5 tot 2 procent van het Nederlands bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde raming door onderzoeksorganisatie TNO.

Volgens de onderzoekers kan de werkelijke schade zelfs 20 tot 30 miljard zijn. Nederland is volgens TNO kwetsbaar voor cybercriminaliteit vanwege de hoge dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer.

Driekwart van de schade komt voor rekening van het bedrijfsleven. Burgers en de overheid draaien op voor respectievelijk 10 en 15 procent van de schade. Inbreuken op intellectuele eigendom zijn met 3,3 miljard euro de grootste schadepost. Industriële spionage kost Nederland jaarlijks 2 miljard euro, gevolgd door belasting- en uitkeringsfraude met 1,5 miljard euro.

Afpersing
Andere vormen van cybercriminaliteit die jaarlijks tussen 500 miljoen en een miljard euro kosten, zijn bij het bedrijfsleven afpersing, onlinediefstal van geld en diefstal van klantgegevens. Bij consumenten zijn diefstal van persoonlijke gegevens en phishing belangrijke kostenposten.

Voor de studie maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van onder meer het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het Europese bureau voor statistiek Eurostat en accountants- en adviesbedrijf PricewaterhouseCoopers. Volgens een woordvoerder gaat het om een voorstudie op basis van eerder Brits onderzoek en is meer onderzoek nodig naar de Nederlandse situatie.

Onlangs is bekendgemaakt dat Den Haag een Europees centrum krijgt dat misdaad op het internet moet bestrijden. De instelling wordt ondergebracht bij Europol, het onderzoeksbureau van de politieorganisaties van de EU-lidstaten.

Met het centrum wil Brussel de Europese strijd tegen onlinemisdrijven coördineren, zoals diefstal van identiteit, kinderpornografie en fraude met creditcards.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden