CWI legt lat hoger bij hulp aan oudere werkloze

SCHEVENINGEN (ANP) - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) verhoogt het doel om meer oudere werklozen aan een baan te helpen. Deze zomer stelde het voormalige Arbeidsbureau nog driehonderd medewerkers vrij te maken om in een jaar 20.000 extra werkloze 45-plussers aan de slag te krijgen.

Nu is het de bedoeling dat deze consulenten de komende twee jaar 30.000 mensen in deze leeftijdsgroep uit de kaartenbakken halen. Dat maakte staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken donderdag bekend tijdens het congres 'Duurzaam aan de slag, pieken tot 65!' in Scheveningen.

Meer ouderen kunnen aan het werk worden geholpen door samenwerking tussen CWI, uitkeringsinstituut UWV, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, brancheorganisatie in de uitzendsector ABU en van re-integratiedienstverleners Boaborea.

Stuurgroep

Zo hebben de werkgeversorganisaties toegezegd hun achterban te vragen bij het vervullen van vacatures nadrukkelijk ook naar ouderen te kijken. Een stuurgroep van het ministerie van Sociale Zaken gaat toezien op de invulling van een actieplan. Ook blijft de regiegroep GrijsWerkt in opdracht van het departement tot begin 2008 campagne voeren om negatieve beeldvorming bij werkgevers over oudere werknemers weg te nemen.

Vooralsnog profiteren werkloze 45-plussers niet van de aantrekkende economie. Nu staan bij het CWI volgens een woordvoerder ruim 270.000 werkzoekenden in deze leeftijdsgroep ingeschreven. Dat is de bijna helft van het totaal en dat loopt op, omdat jongeren sneller werk vinden.

Volgens CWI-voorzitter Rens de Groot is de kans dat werkloze 45-plussers in het eerste halfjaar van hun werkloosheid een baan vinden kleiner dan 10 procent. Daarna neemt die kans alleen maar af. Zo zoekt momenteel de meerderheid van deze werkzoekenden, circa 165.700, al twee jaar of langer een baan.

Arbeidsdeelname

Terwijl volgens Van Hoof met een ouder wordende bevolking juist iedereen zo lang mogelijk moet doorwerken. Hij waarschuwde dat we bij ongewijzigd beleid straks door de vergrijzing een heleboel mensen tekort komen op de arbeidsmarkt.

Nu is de groep die tot 65 jaar doorwerkt, volgens de bewindsman te klein. ,,Slechts 8 procent. De uittredepiek ligt bij 61 jaar. Slechts vier van de tien tussen de 55 en 65 jaar werkt nog. Dat staat gelijk aan 830.000 werknemers. Voor 2010 streven we naar een arbeidsdeelname van 45 procent. Dat betekent een toename van het aantal werkende ouderen tot zo'n 1 miljoen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden