CVZ: Pompe en Fabry uit pakket, wel vergoeden

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Medicijnen voor mensen met de ziekte van Pompe en Fabry moeten uit het basispakket, maar ze moeten wel vergoed blijven worden. Hiervoor moet een apart fonds komen. Patiënten die de medicijnen krijgen, worden dan nauwgezet gevolgd om na te gaan of de medicijnen werken. Werken ze niet, dan worden ze niet meer vergoed.

Dat schrijft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in zijn definitieve advies over de kwestie aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Totdat het speciale fonds er is, moeten de medicijnen vergoed blijven uit het basispakket. Het CVZ raadt Schippers ook aan om over de prijzen te gaan onderhandelen met de fabrikanten van de medicijnen.

Commotie
Afgelopen zomer ontstond veel commotie toen uitlekte dat het CVZ in een conceptadvies aan de minister geadviseerd had om te stoppen met de vergoeding van de medicijnen voor deze levensbedreigende aandoeningen. Het voorstel om de medicijnen uit het basispakket te halen, was ingegeven door de hoge prijs (honderdduizenden euro's per patiënt per jaar) en de lage gemiddelde effectiviteit: bij veel mensen werkten de medicijnen niet of niet goed. Maar bij een deel van de patiënten werken ze juist wel, en er zijn geen alternatieven. Vandaar het grote protest.

Het CVZ stelt voor dat in het nog op te richten fonds ook andere medicijnen voor een zeldzame ziekte opgenomen worden, die dan dus ook uit het basispakket verdwijnen. Het CVZ zegt in zijn advies niets over hoe lang de werkzaamheid gevolgd moet worden in het fonds, en ook niets over wie ervoor gaat betalen. 'Maar uiteindelijk zullen wij dat met zijn allen zijn, als belastingbetaler', aldus een woordvoerder.

Voor bestaande gevallen verandert er voorlopig niets. Bij nieuwe gevallen zal een commissie van deskundigen op basis van individuele patiëntendossiers beslissen wie ermee mag beginnen en wanneer iemand de medicijnen niet meer vergoed krijgt omdat ze niet of niet goed genoeg werken.

Over het algemeen neemt de minister de adviezen van het CVZ over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden