CvZ: Medicijnen tegen Pompe en Fabry voorlopig in basispakket

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De omstreden, zeer kostbare medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry blijven voorlopig vergoed worden vanuit het basispakket. Dit in afwachting van een apart geldpotje voor deze en andere zogeheten weesgeneesmiddelen, oftewel medicijnen tegen zeldzame aandoeningen.

Dat is het langverwachte advies van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), dat adviseert over het al dan niet vergoeden van geneesmiddelen en behandelingen vanuit de basisverzekering. Over de medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry ontstond deze zomer grote commotie. Dit nadat in conceptadviezen van het CvZ vraagtekens werden geplaatst bij de effectiviteit van de middelen. Per gewonnen levensjaar zouden de kosten daarvan bij sommige patiënten in de miljoenen euro's lopen.

Het CvZ adviseert niet om maar helemaal te stoppen met de middelen bij volwassen patiënten, bij wie de kosten-batenanalyse volgens het college het ongunstigst uitpakt. In plaats daarvan moet er een aparte financiële regeling komen, met een 'juiste selectie en registratie van patiënten' die voor de middelen in aanmerking komen. Dan kunnen in de praktijk ook nadere gegevens worden verzameld over de werkzaamheid.

Daarnaast adviseert het college aan minister Schippers (volksgezondheid) om met de fabrikanten te onderhandelen over de prijs van de middelen. Dat was de minister overigens al langer van plan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden