Cursussen missen vaak hun doel

(Trouw)Beeld Maarten Hartman

Scholing wordt gezien als een van de belangrijkste methoden om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. Maar veel te vaak missen trainingen en cursussen doel. Alternatieven zijn geboden.

Scholing is geen haarlemmerolie waarmee we de arbeidsmarkt gesmeerd laten draaien. Wetenschappers, ambtenaren en de voorzitter van de koepel voor de uitzendbranche ABU, Hans Kamps, zijn het daarover eens. „Er wordt veel van scholing verwacht”, vindt Kamps. „Maar cursussen sluiten vaak helemaal niet aan bij de vraag op de arbeidsmarkt. Bedenk maar eens dat 99 procent van de banen aan de onderkant wordt ingevuld door mensen met een te hoge opleiding. Die scholing komt dus verkeerd terecht.”

Het ministerie van economische zaken onderzoekt alternatieven voor scholing, vertelt ambtenaar Inge Groot tijdens een discussiemiddag van de ABU en de Universiteit van Amsterdam. „Een recent onderzoek leert dat mensen die veel trainingen en opleidingen bij grote bedrijven hebben gehad, niet sneller een nieuwe baan vinden dan werknemers van een kleine onderneming met minder cursusaanbod.”

Uit onderzoek van de Stichting voor economisch onderzoek (SEO) blijkt inderdaad dat werknemers in kleine bedrijven anders leren. Ze doen kennis en vaardigheden op door het directe contact tussen werknemers en leidinggevenden op de werkvloer. Grote bedrijven richten zich vooral op bedrijfsspecifieke kennis, die minder bruikbaar is bij andere werkgevers. Meer training leidt dan dus niet tot een hogere inzetbaarheid bij werkloosheid.

Dit onderzoek was volgens Groot aanleiding voor Economische Zaken om te kijken naar andere methoden om arbeidsmarktpositie te verbeteren. „We denken daarbij bijvoorbeeld aan functieroulatie of functiesplitsing. Werkgevers hebben vast al oplossingen die nog niet in onze onderzoeken voorkomen. Die brengen wij nu in kaart.”

Arjen Heyma, als wetenschapper verbonden aan SEO, valt Groot bij: „Scholing is goed voor werkhervatting op de lange termijn, maar funest voor snelle terugkeer op de arbeidsmarkt. Je houdt mensen namelijk van het werk af. Scholing moet heel gericht worden ingezet: specifiek op een nieuwe functie en op de persoon. We weten nu nog niet hoe we dat het beste kunnen doen.”

Kamps denkt dat de grote oplossing erin bestaat dat mensen moeten worden opgeleid voor vakken waar directe vraag naar is. Hij verwijst naar de mede door hem opgerichte vakscholen, waar tieners op vmbo-niveau worden klaargestoomd voor een technisch vak. Daarin is sowieso werk te vinden als ze na zes jaar klaar zijn. Ook de uitzenders, bleek tijdens de discussiemiddag, zien er veel in om hun flexwerkers om te scholen tot vaktechnisch personeel. Daarvoor willen zij dan wel subsidie.

De aanwezige uitzenders en medewerkers van het CWI vinden zichzelf bij uitstek geschikt om vraag en aanbod van werknemers op elkaar af te stemmen. Zij zien waar werkgevers behoefte aan hebben, zoeken de juiste mensen erbij, en voorzien die eventueel van noodzakelijke scholing. Maar Arjen Heyma waarschuwt er voor om al te veel maatwerk te leveren aan werkzoekenden. „Vaak wordt onderzoek naar reïntegratiemethoden niet geraadpleegd, en bepaalt de uitzender of jobcoach op eigen houtje wat iemand nodig heeft. Dat pakt vaak niet goed uit. Blijf die beslissingen dus altijd toetsen”, adviseert Heyma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden