Cursusje hoogtevrees voor ambtenaren

Mocht koningin Beatrix last van hoogtevrees hebben, dan kan ze altijd nog met de goederenlift naar boven, vrijdag bij de opening van het nieuwe stadhuis in Den Haag.

BIJDRAGE: AFRA BOTMAN; RUTGER VAHL

De architect van het gebouw, Richard Meier, heeft in zijn ontwerp geen rekening gehouden met ambtenaren of bezoekers met hoogtevrees. Niet alleen leek het hem leuk de liften in zijn elf verdiepingen hoge gebouw van glas te maken, voor de haastige ambtenaar bracht hij smalle loopbruggen aan, die de twee losse vleugels met elkaar verbinden.

En daar sta je dan, als Haagse ambtenaar met hoogtevrees op elf hoog. Daar was tijdens het sollicitatiegesprek toch niet naar gevraagd? Eén blik op de krioelende poppetjes, 47 meter onder je, en de opdracht 'aan de overkant even wat suikerklontjes te halen' lijkt de moeilijkste taak uit je carrière. “Ongeveer dertig van de drieduizend mensen die in het stadhuis werken, hebben er last van”, zegt de voorlichtster van de gemeente. “Maar daar hebben we al wat op gevonden, hoor. Die krijgen gewoon een pasje en mogen met de goederenlift naar boven. Die is niet van glas. Blijven de klachten, dan gaan we nadenken over een cursusje hoogtevrees.”

De 47 meter hoge hal moet de ontmoetingsplek zijn van overheid en burgers. Een mooi idee, maar wat te doen met bezoekers die vanwege levensmoeheid geen behoefte meer hebben aan zo'n ontmoeting? De voorlichtster: “Pff, dat is al zo vaak gevraagd. Het is een openbaar gebouw, dus ook mensen die zelfmoord willen plegen, mogen naar binnen. We hebben een oud onderzoek geraadpleegd, en daaruit bleek dat de kans daarop klein is. Ik zie ook niet in waarom ze juist hier naar toe zouden komen. Er zijn toch meer hoge gebouwen in Den Haag die openbaar zijn? Trouwens, u gaat toch geen mensen op een idee brengen in uw krant?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden