Cursus: hoe word ik weer een echte man

Hoe verover je een vrouw? Veel mannen weten het niet meer en gaan te rade bij een coach. Die zegt: 'Een vrouw wil een man die boven haar staat, dat is evolutionair bepaald.' De moderne man moet dus weer de leiding nemen.

Tom Cruise weet er in de filmklassieker 'Magnolia' wel raad mee. In de rol van goeroe Frank Mackey leert hij mannen technieken om 'iedere lekkere blondine het bed in te krijgen'. Seduce and destroy (Verleid en vernietig) heet zijn programma. Belangrijk wapen: taal. Dat is de 'magische sleutel om de vrouwelijke geest open te breken': "Kruip in haar verlangens, haar angsten, haar wensen. En dan in haar broekje." - aldus het advies.

De film dateert van 1999. Begin deze maand kregen Nederlandse mannen in Amsterdam les van sekscoach Alex May en dit betrof geen geacteerd drama. Dit weekend zijn er nieuwe 'seminars' voor mannen die hulp nodig hebben bij het versieren van vrouwen en bij hun bedprestaties. Wat is er aan de hand, dat mannen hier hulp bij nodig hebben? Zijn ze het verleerd?

De organisatie die achter deze seminars en workshops schuilgaat, heet Dating Docters. In 2006 opgericht door Frank (toeval of niet?) en Pim; heren die door negateive ervaringen liever niet met hun achternaam in de krant willen. De afgelopen jaren hebben de twee door middel van workshops maandelijks zo'n zes mannen geassisteerd bij hun pogingen op het liefdespad. Het is Pim opgevallen dat er bij veertig procent van zijn klanten geen vader aanwezig was in de 'cruciale puberteit'. "Tussen je tiende en je twaalfde ga je je als jongen losmaken van je moeder en kijk je naar je vader op als rolmodel", stelt hij. "Moeders reageren anders dan vaders. Vrouwen zijn emotioneel, maken van dingen een drama. Mannen zijn een rots in de branding. Het is een groot gemis wanneer jongens zulke voorbeelden ontberen. Ze zien niet hoe mannen een arm om een vrouw heen slaan en hen een kus geven. Ze weten niet wat vrouwen van mannen verwachten."

Voor vijfhonderd euro spijkeren Pim en Frank dergelijke mannen bij. Door middel van een of meerdere workshops en door evenementen als The Real Man Conference, met coaches á la Frank Mackey. "Een echte man durft ruimte in te nemen", stelt Pim. "Die komt binnen en is aanwezig; durft er te zijn en durft stappen te maken. Hij is doortastend." Zijn onzekere klanten leert hij daarom allereerst een zekere houding aan te nemen. Niet gedrongen binnenkomen en niet met een zacht stemmetje praten. Een kerel neemt ook de leiding, voegt Pim er aan toe. "Een man vraagt in een restaurant niet aan de vrouw waar ze wil zitten. Hij bepaalt de plek en hij houdt haar galant een stoel voor. Een vrouw wil een man die boven haar staat. Dat is evolutionair bepaald."

Tv-presentator Maxim Hartman sprak voor het VPRO-programma 'Ze is van mij' een paar weken met bekende mannen over hoe zij met vrouwen omgaan; hoe je een vrouw voor het eerst aanraakt, hoe je met manipulatieve vrouwen dealt en hoe je galant en hoffelijk kunt zijn zonder een slappe drol te worden. Hartman gruwelt van het horen over Dating Doctors, hij vindt dit het "toppunt van kapitalisme". Hij zelf is ook opgegroeid zonder vader thuis. "Ik kan juist heel goed met vrouwen omgaan omdat ik tussen vrouwen ben opgegroeid, tussen mijn tantes en zussen", vertelt hij. "Meisjes zoenen leer je echt niet van een vader."

Toch illustreert Dating Doctor Pim waar mannen zonder vader in hun latere liefdesleven tegenaan kunnen lopen: "Stel dat je eerste vriendinnetje je hart breekt op je vijftiende. Je moeder heeft misschien de neiging je te troosten: 'kom maar jongen'. Een vader zegt: 'gelukkig zijn er meer meisjes dan kerktorens'. En dat heb je als man nodig. Je moet je niet uit het veld laten slaan wanneer een vrouw niet meteen in katzwijm valt. Je moet op de volgende durven afstappen en haar een complimentje geven. Dat vindt iedere vrouw leuk. Als je als grijze muis ergens binnenkomt, onzeker, ingedoken en stil, dan wordt het nooit wat."

Hartman wijt de onzekerheid van veel mannen aan de feminisering van de maatschappij. "In het onderwijs moeten jongens tegenwoordig met z'n zessen een hamster voeren", schampert hij. "Leerkrachten benadrukken dat het bij schoolvoetbal vooral om de gezelligheid gaat. Hou toch op! Je moet gewoon de tegenpartij afmaken. Als je verliest, mag je er ziek van zijn." De tv-presentator denkt verder dat er in shampoos en voedsel 'weekmakers' zitten, waardoor het testosteron afneemt. "Je moet helemaal geen bodylotion gebruiken", zegt hij. "Dat is hartstikke slecht voor je. Deodorant is ook niet nodig. Gebruik ik nooit. Zweet is goed, dat zijn allemaal feromonen." Hartman gooit een arm de lucht in, laat zijn oksel luchten. "Ik zwaai altijd naar vrouwen", zegt hij. "Onweerstaanbaar."

Het is een beetje taboe voor mannen om onderling te praten over hun liefdesperikelen, maar niet in het programma van Hartman. "Ik zat laatst te zoenen met een heel knappe vrouw - een beetje boven mijn stand", verhaalt hij. "Op een gegeven moment werd ik duizelig. Ze gaf me te veel prikkels. Met mijn hand in haar broek stopte ik met zoenen en ging ik even naar de muur staren. Dat vond ze raar, ook toen ik uitlegde dat het juist was om wat ze met mij deed. Ze dacht dat ik autistisch was. Over dat soort ervaringen praten mannen bijna niet. Ik vind het ook altijd lastig om met vrouwen van gezelligheid naar erotiek over te gaan. Het is tamelijk gênant als je signalen verkeerd inschat." Hij heeft zelf ook gestunteld bij het veroveren van vrouwen. Hartman geeft toe dat oefening kunst baart, maar blijft erbij dat je er geen cursus bij nodig hebt. Een zekere houding werkt alleen als je zeker bent - anders wordt het een trucje en daar prikken vrouwen zo doorheen. Bovendien bestaan er ook onzekere en stuntelende vrouwen die een onhandige en nerveuze man juist charmant vinden.

In het algemeen geldt dat vrouwen vallen voor een krachtige uitstraling, stelt hij. "Zelfs de sterkste, meest feministische vrouw zoekt bij een man bescherming en zekerheid", weet hij. "Zelfspot scoort ook als een tierelier. Humor is voor vrouwen geen kwestie van moppen vertellen, meer een soort helicopterview waardoor je blijk geeft over jezelf en de situatie heen te kunnen kijken. Als een vrouw om je kan lachen, ben je onweerstaanbaar. Op Ibiza ontmoette ik een Duitser, de grootste nerd die ik ooit heb gezien. Hij liep rond in Elvispak maar had de mooiste vrouwen om zich heen. Fotomodellen. Hij was waanzinnig grappig, vrouwen vonden hem veel leuker dan al die gladde Spanjaarden. Toen ben ik ook zo'n pak gaan kopen."

Is een 'echte kerel' een man die continu bezig is met wat vrouwen van hem vinden? Is het niet juist mannelijk om je eigen gang te gaan en een beetje onverschillig te zijn van wat anderen van je vinden? "Dat klopt", bevestigt Dating Doctor Pim. "Echte mannen hebben hun eigen leven en hun eigen passies. Die vragen zich niet de hele tijd af wat vrouwen van hen vinden. Dat zijn de mannen die vrouwen aantrekkelijk vinden. Die mannen stappen gewoon op een vrouw af en hebben mijn cursus niet nodig. Ze zijn op hun 36ste geen maagd meer, zoals sommige van mijn klanten. Wat gaat er door je heen wanneer je een leuke vrouw ziet, vraag ik mijn klanten in het begin. Het eerste dat ze zeggen is: lekker wijf. Daarna worden ze overspoeld door angst. Hun geest zegt: je kunt haar beter niet benaderen, loop maar door. En staan ze in de kroeg tegenover een leuke vrouw, dan slaan ze dicht. Van ons krijgen ze daarom ook huiswerk: ze moeten vrouwen op straat aanspreken en een complimentje geven, om over hun angst en onzekerheid te raken. Als je een paar slechte ervaringen hebt gehad met vrouwen dan ga je die omgang vermijden. Wij geven zulke mannen een gigantische rotschop."

Hartman heeft geen boodschap aan een afwijzing. "Een vrouw zei mij eens: je bent mijn type niet. Ik antwoordde: maar jij de mijne wel. Ze had een vriend, maar ik zei: ik ben veel leuker. Het heeft me vier maanden gekost, maar ik heb haar wel gekregen. Niet te eager maar met veel zelfvertrouwen."

Taboe
'Dating Doctor Pim' wil niet met zijn achternaam in de krant. Hij heeft slechte ervaringen met eerdere media-optredens, hij is er zelfs zijn baan door kwijtgeraakt. Hij werkte bij een bank. Ook al gaat het om datingworkshops en niet om bordeelbezoek, het stuit kennelijk op een taboe. De andere 'Dating Doctor' Frank, met wie Pim het bureau runt, heeft als leraar op een middelbare school problemen gehad met de business die hij en Pim naast het dagelijkse werk runnen. Ouders zouden bang kunnen zijn dat Frank mannen leert meisjes van zestien te versieren. "Er is weinig reden om bang voor ons te zijn, want we hebben beiden een relatie en zijn zeer gelukkig in de liefde', zegt Pim.

Informatie over cursussen:

www.realmanconference.nl

www.datingdoctors.nl

Vijf tips van Maxim en Pim
1. Cultiveer je onzekerheid met humor en maak een soort Woody Allen van jezelf.

2. Zie vrouwen niet als objecten waarop je een strategie moet toepassen. Volg gewoon je hart.

3. Gebruik geen deo. Vrouwen vallen voor je feromonen.

4. Schaf een Elvispak aan.

5. Betaal bij een date de rekening, al is Pim daar enigszins zuinig in. "Ik wil best het eerste rondje doen, als zij dan het tweede drankje betaalt." En in geval van een etentje? "Als ik met een vrouw ga eten, ben ik al met haar naar bed geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden