Curry van paddestoelen

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram kastanjechampignons, 8 gedroogde shiitakes, 1 blikje strochampignons, 4 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (3 cm), 1 dessertlepel kerrie madras, 1 rode peper, 4 voorjaarsuitjes, 1 theelepel zout, 1 blik kokosmelk, 1 eetlepel citroensap, 2 takjes koriander, 2 eetlepels olie.

Paddestoelen worden in diverse Aziatische landen gegeten. Als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht. Vooral in de Indiase keuken, die voor een belangrijk deel vegetarisch is, worden gemengde paddestoelen als hoofdgerecht geserveerd. Strochampignons, de naam zegt het al, worden gekweekt op stro en doorgaans in blik te koop onder de Engelse benaming 'straw mushroom'. De shiitake komt uit de Japanse en Chinese keuken en is na de champignon de meest gekweekte paddestoel. Ze zijn in gedroogde vorm te koop en nadat ze in warm water zijn geweld, hebben ze vrijwel net zo'n geur en smaak als de verse. Vandaar dat ik ze altijd wel op voorraad heb. Er zijn twee soorten shiitake. Het meest verkocht wordt de soort die dik en vlezig is. Deze soort heeft een hoed die bijna gesloten is. Daarnaast is er een dunvlezige soort die een brede geopende hoed heeft.

Doe de gedroogde shiitake in een kommetje met heet water en laat ze een half uurtje wellen. Laat de strochampignons uitlekken in een vergiet. Borstel de champignons schoon met een borsteltje of met keukenpapier. Verwijder het onderste stukje van de steel. Snijd grote champignons in vieren (de kleinere kunt u heel laten). Snijd de voor-jaarsuitjes in dunne ringetjes. Snijd de knoflook fijn. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn. Snijd de rode peper in de Linge open, verwijder de zaadjes en snijd de peper in kleine ringetjes. Hak de korianderblaadjes grof.

Verhit de olie in een wok of braadpan. Fruit hierin de knoflook, gemberwortel, rode peper en kerrie madras heel kort. Voeg dan de champignons, shiitake en strochampignons toe. Laat ze even meebakken en dan, op een laag vuur met een deksel op de wok, de champignons en voorjaarsuitjes vijf minuten laten sudderen.

Voeg nu zout toe. Even omscheppen en de kokosmelk toevoegen. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur uit. Proef de curry en voeg indien nodig nog wat zout toe. Doe de curry van paddestoelen over in een voorverwarmde schaal en sprenkel er wat citroensap over en strooi de gehakte koriander eroverheen. Serveer er Indiaas brood (naan) bij of een schaal witte rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden