recept

Curry met garnalen

Beeld colourbox

Er is weer een heerlijk Indiaas kookboek uitgebracht. In 'The Curry Guy' meer dan honderd curry's, basisrecepten, bijgerechten en nog meer heerlijks.

De schrijver van het kookbook, Dan Tooms, bedacht dat het een uitdaging zou zijn om eens een jaar lang Indiaas te koken voor zijn gezin. Dat werd nog langer. Zijn contacten met Indiase chef-koks gaven hem voldoende inspiratie om dit kookboek uit te brengen. Al snel benaderden de Engelse media Tooms om bij hem thuis mee te mogen kijken. Ik denk dat het een succes wordt.

In het boek staan diverse basisgerechten, kruidenmengsels, currysausen en tips om vlees of kip voor te garen, waardoor curry's binnen een kwartier op tafel kunnen staan. 

Ingrediënten voor 4:

500 gram garnalen
½ tl kurkuma
2 eetlepels ghee
1 tl zwart mosterdzaad
3 groene kardemompeulen
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
20 curryblaadjes
2 sjalotten
2 el knoflook-gemberpasta
1 groene chilipeper
½ tl paprikapoeder
2 es kokosmeel
400 ml kokosmelk saffraandraadjes
1 theelepel garam masala
zout
1 el fijngehakte korianderblaadjes

Voor Calcuttagarnalen is een gember-knoflookpasta nodig. Deze wordt in bijna elke curry gebruikt. De verhouding is een-op-een, dus 100 gram gember, geschild en gehakt en 100 gram gehakte knoflook. Meng in een keukenmachine met wat water. Wat overblijft (na onderstaand recept) kan ingevroren worden.

Bestrooi de garnalen met het kurkumapoeder en meng goed. Snijd de sjalotjes klein. Snijd de peper in de lengte door en verwijder zaad en zaadlijsten. Verhit de ghee (geklaarde boter) in een grote koekepan of wok op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe, zet het vuur laag zodra de zaadjes beginnen te springen en voeg kardemompeulen, kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadje en curryblaadjes toe.

Bak een halve minuut, voeg de sjalotjes toe en bak ongeveer vijf minuten tot de sjalotjes zacht en glazig zijn.

Voeg de gember-knoflookpasta en de groene peper toe en roer goed. Doe de garnalen en het paprikapoeder erbij en roer regelmatig tot de garnalen roze worden. Roer het kokosmeel, de kokosmelk en de saffraan erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot de saus iets is ingedikt en de garnalen gaar zijn. Roer de garam masala erdoor en breng indien nodig op smaak met zout. Garneer met de verse koriander.

Lees hier meer recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden