'Curling is niet alleen voor oude mannen'

Bond wil jonge talenten aantrekken om sterkere nationale competitie te krijgen

ELINE VAN SUCHTELEN | ZOETERMEER

Als Joey Bruinsma vertelt wat voor sport hij doet, kijken mensen hem soms verbaasd aan. "Je weet wel, met dat geveeg op het ijs", zegt de 19-jarige atleet vaak ter verduidelijking. Dan pas valt het kwartje: O ja, curling. Die sport waar de Canadezen zo goed in zijn. In Nederland bestaat het ook, zij het dat er maar zo'n 140 mensen zijn die de sport beoefenen. Toch wil Oranje een keer naar de Olympische Spelen. Voor die droom, die in 2018 uit moet komen, traint Bruinsma nu al zo'n twintig uur per week.

Op deze zondagochtend staat de verkoopmedewerker op het ijs van de enige curlingbaan in het land, in de Silverdome in Zoetermeer. Daar werden afgelopen weekeinde de EK-kwalificatiewedstrijden gehouden.

Bij de fitnesszaal aan de andere kant van het sportcomplex is het een komen en gaan van mensen met sporttassen. De entree van de curlingbaan ziet er donker en verlaten uit. Een paar deuren verder blijkt er toch een wedstrijd te zijn. Mannen in keurige zwarte pantalons glijden op speciale schoenen soepel over de baan. Af en toe boenen ze met hun bezems om de steen die over het ijs schuift wat meer snelheid te geven. De ploeg van Bruinsma, Team Van Dorp, heeft het startbewijs voor het EK in Zweden al binnen; vrijdag en zaterdag wonnen ze alle wedstrijden. Terwijl twee andere teams strijden om plek twee en drie, trainen de jongens wat op de baan.

Na een uur komen de ploeggenoten de piepkleine kantine binnen. "Joey is onze krachtpatser", lacht Carlo Glasbergen (22), gevraagd naar het succes van de ploeg. De student bewegingswetenschappen is de prater van het team. Enthousiast vertelt hij wat er zo leuk is aan curling. "Je moet er slim voor zijn, behendig, veel kracht kunnen zetten en een perfecte samenwerking hebben. En het is een gentlemansport. Niemand scheldt hier."

Jaap van Dorp (22) is de skip, de denker die de strategie bepaalt. Van tevoren heeft hij precies in zijn hoofd hoe snel of juist langzaam de steen over de baan gegooid moet worden om precies in het midden van de gekleurde cirkel (het 'huis') op het ijs terecht te komen. De mannen communiceren op de baan in codetaal. "Als er twee stenen achter elkaar liggen en we willen de achterste wegspelen, noemen we dat 'biefstuk'", vertelt Van Dorp. De mannen grinniken. Hadden ze zomaar een keer bedacht. Het gebaar ervoor is met de hand wrijven op de buik.

Sinds een aantal jaren zijn de atleten ook buiten de baan actief. In het krachthonk worden spieren gekweekt voor het vegen en lenigheid voor het gooien. Sinds kort krijgt het team ook voedingsadviezen en is er een sportpsycholoog. Het enige wat de mannen missen om internationaal door te breken, is wedstrijdritme, weet coach Shari Leibbrandt. De Canadese die is getrouwd met een Nederlander vindt dat haar team te weinig speelt. "In Canada heb je per week vier competities. Hier maar één. En ze spelen altijd tegen bekenden omdat hier maar zo weinig mensen aan curling doen."

Om in de toekomst een sterkere competitie te krijgen, probeert de bond jonge talenten aan te trekken. "We richten ons nu op de basisscholen", vertelt woordvoerder Luutze Koelewijn. "Die kinderen zitten nog in de leeftijd dat ze het een leuke sport vinden. Tieners denken al snel dat het suf is. Maar curling is niet alleen voor oude mannen."

Even later komt de coach aanzetten met curlingschoenen in de maat van de journaliste. Als zij wiebelig over de baan glijdt, wordt er lachend geroepen dat de bond ook nog zoekt naar talent voor het nationale damesteam.

Vizier gericht op Spelen van 2018
Om aan de Olympische Spelen mee te doen moet Oranje zich eerst plaatsen voor het WK. Nederland speelt op Europees niveau nu in de B-poule, één categorie onder het hoogste niveau. Als Oranje goud haalt, mag het team een wedstrijd spelen tegen het land dat in de A-poule als achtste eindigt. De winnaar gaat naar het WK. Daar moet het team bij de beste tien eindigen om een kwalificatie voor de Spelen af te dwingen. Lukt dat niet, dan kan er nog een startbewijs gehaald worden in een olympisch kwalificatietoernooi. Omdat Oranje nu nog in de B-poule op Europees niveau speelt, gaat de bond er vanuit dat de Spelen in 2014 iets te vroeg komen. Het vizier is daarom gericht op de Spelen van 2018.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden