Curie overleed nota bene aan straling

Het is wrang dat Hans Codée en Ewoud Verhoef uitgerekend Marie Curie aanhalen als voorbeeld van de zegeningen van radioactieve stoffen (Trouw, 23 april). Curie heeft haar pionierswerk met haar leven moeten bekopen: ze stierf aan een door straling veroorzaakte leukemie.

Radioactiviteit is overal, zoals de heren van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) terecht opmerken. Dit betekent niet dat het verstandig is om de hoeveelheid radioactieve straling op te voeren. Straling beschadigt menselijke cellen, waardoor kanker kan ontstaan.

Wereldwijd is tot nu toe ruim 250.000 ton kernafval geproduceerd. Waar dit naartoe moet, weet niemand. Bovengronds zijn de omstandigheden niet stabiel genoeg om de mens duizenden jaren tegen de radioactieve straling van het afval te beschermen. Er kunnen oorlogen ontstaan, geld voor beheer van de opslag kan opraken, de kennis over radioactiviteit kan verloren gaan.

Het Nederlandse plan om het afval eerst honderd jaar bovengronds op te slaan, is dan ook uniek in de wereld. Het alternatief, berging in de diepe ondergrond, is nog nergens succesvol gerealiseerd. Het kernafval dat men voor de eeuwigheid dacht te hebben opgeborgen in een zoutmijn in het Duitse Asse, moet binnen veertig jaar weer omhoog gehaald worden: het grondwater dreigt radioactief besmet te raken.

Het optimisme van bedrijven als Covra ten spijt, de technologische oplossingen die we nu verzinnen, bieden geen garantie op veilige opslag. Pas over minimaal honderdduizend jaar zal blijken of de kennis van nu voldoende is geweest.

Op dit moment is er maar één echte oplossing voor het kernafvalprobleem en dat is onmiddellijk stoppen met het produceren ervan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden