Curatoren negeerden musea bij verkoop Scheringa-collectie

Acht Nederlandse musea hadden met steun van de Vereniging Rembrandt 22 schilderijen willen kopen uit de Scheringa-collectie. Maar de curatoren hebben nooit gereageerd op dit voorstel. Het was dan ook een 'onaangename verrassing', zegt directeur Fusien Bijl de Vroe van de Vereniging Rembrandt, om in de krant te moeten lezen dat het grootste deel van deze collectie, duizend werken van Nederlandse kunstenaars, waarschijnlijk verkocht wordt aan een Nederlandse particulier.

Op 10 november beslist de rechtbank in Amsterdam over dit voornemen van Deutsche Bank. Het is onbekend wie de kandidaat-koper is. Als de verkoop mag doorgaan van de rechter, betekent dit volgens de Vereniging Rembrandt dat deze duizend werken verloren dreigen te gaan voor het openbaar kunstbezit in Nederland. Bijl de Vroe: "Met de koper is weliswaar afgesproken dat hij de werken gedurende enige tijd niet mag verkopen en ook moet tentoonstellen. Maar het staat hem vrij om ze na verloop van tijd alsnog door te verkopen."

Ook de Nederlandse Museumvereniging betreurt het dat de curatoren nooit serieus zijn ingegaan op het verzoek van acht musea om stukken uit de Scheringa-collectie aan te kopen. Directeur Siebe Weide: "Aan het belang van de maatschappij wordt volstrekt voorbij gegaan."

De lijst van 22 werken die de musea hadden geselecteerd voor aankoop, is volgens de Vereniging Rembrandt goed doordacht. "Het gaat om werken die van groot belang zijn voor het Nederlandse openbaar kunstbezit. Het betreft schilderijen van onder meer Pyke Koch, Edgar Fernhout, Jan Mankes, Raoul Hynckes, Wim Schumacher en Carel Willink." Volgens Fusien Bijl de Vroe is vanaf het eerste gesprek met de curator, deze zomer, duidelijk gemaakt dat alles in het werk gesteld zou worden om de werken voor een billijke prijs aan te kopen. "Het is beslist niet zo dat we uit waren op een koopje of een schenking."

De Vereniging Rembrandt vindt het teleurstellend dat de curator en Deutsche Bank er op voorhand vanuit zijn gegaan dat de opbrengst van de 22 werken langs de door hun gekozen weg meer op zal brengen dan wat de musea zouden kunnen bieden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden