Curatoren moeten nog toestemming geven, maar dan kan MC Zuiderzee worden gered

Exterieur van MC Zuiderzee (Zuiderzeeziekenhuis).Beeld ANP

Verzekeraars en curatoren moeten nog toestemming geven, maar dan kan MC Zuiderzee worden gered. Emmeloord valt erbuiten.

Inwoners van Lelystad hebben weer zicht op ziekenhuiszorg in hun eigen stad. Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk wil een deel van de zorg overnemen die wegvalt nu het MC Zuiderzee vorige week failliet ging. St. Jansdal wil uiteindelijk 80 procent van de behandelingen blijven aanbieden in de provinciehoofdstad. Het deed vandaag een beroep op medewerkers van MC Zuiderzee om zich achter het plan te scharen.

De gemeente Lelystad is ‘heel blij’ met de plannen van St. Jansdal, maar heeft wel belangrijke kanttekeningen. In het plan van St. Jansdal ontbreken verloskunde, intensive care en ruimte voor overnachting. Daarvoor zullen patiënten alsnog moeten uitwijken naar Almere of Harderwijk. “Het is essentieel dat inwoners daarvoor in hun eigen stad terecht kunnen. Wij doen dus een dringend beroep om ook dat mogelijk te maken”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Andere gegadigden

St. Jansdal zinspeelde al langer op het aanbieden van behandelingen in Lelystad. MC Zuiderzee kampte net als andere ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter al een tijd met problemen. Daarop anticipeerde het Harderwijkse ziekenhuis, maar het werd volgens een woordvoerster toch overvallen door de snelheid waarmee het vorige week ging. Mede daarom is volgens haar de deal nog niet rond. De komende weken hoopt het ziekenhuis toestemming te krijgen van de zorgverzekeraars en de curator van het MC Zuiderzee.

Ondertussen zouden er ook andere gegadigden zijn. De waarnemend burgemeester van Noordoostpolder, Henk Tiesinga, zei dat vanavond in een raadsvergadering na daarover met zorgminister Bruins gebeld te hebben. Een woordvoerder van de minister verwees echter naar de curatoren van MC Zuiderzee, die vanavond niet bereikbaar waren voor commentaar.

De precieze financiële cijfers van het MC Zuiderzee heeft het St. Jansdal nog niet, zegt de woordvoerster. Maar het verwacht door bestudering van onder meer de jaarrekeningen geen grote verassingen. Aan andere vestigingen van de gevallen Flevolandse ziekenhuizen biedt St. Jansdal minder perspectief. In Dronten wil het alleen de polikliniek openhouden voor kleine behandelingen en consultaties. De vestiging in Emmeloord maakt geen deel uit van het plan.

Lees ook:

Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden