Curatoren brengen deze week mogelijke kopers in kaart

De curatoren van V&D verwachten deze maand duidelijkheid te kunnen scheppen over een eventuele doorstart van de 128-jarige warenhuisketen. Het faillissement, dat de rechtbank in Amsterdam op Oudejaarsdag uitsprak, maakt het voor een koper van de warenhuizen en de La Place-restaurants makkelijker onrendabele vestigingen te sluiten.

De directie en de curatoren van V&D vroegen het faillissement vlak voor het einde van het jaar aan, omdat de uitbetaling van de salarissen over januari een te grote hap zou zijn uit de boedel van het bedrijf. Dat zei een woordvoerder van V&D tegen Trouw. De werknemers worden de komende zes weken doorbetaald door het UWV. De 62 winkels, restaurants, het hoofdkantoor en het distributiecentrum blijven deze periode nog open.

Tijdens de surseance van betaling meldden zich al tientallen geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland bij de bewindvoerders, zeggen zij. In de eerste week van het nieuwe jaar gaan ze de opties verkennen. Het gaat om kleine partijen die alleen een winkel willen overnemen en om grote kandidaten die plannen met een groot deel van het bedrijf hebben. De nieuwe eigenaar neemt geen contracten en schulden over.

Voor de 10.300 medewerkers kon 2016 niet slechter beginnen. Zij raken formeel hun baan kwijt. "Het faillissement komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is diep triest", zei FNV-bestuurder Niels Suijker.

In een brief aan al het personeel roept topman John van der Ent op 'met z'n allen de schouders eronder te blijven zetten' om van een doorstart van het bedrijf een succes te maken. Hij vroeg de medewerkers om zich 'te blijven inzetten voor klanten en collega's, hoe moeilijk dat in deze tijd ook is. Dit betekent niet het einde van V&D en La Place.' CNV-bestuurder Martijn den Heijer is sceptisch. "Ik verwacht niet op heel korte termijn duidelijkheid."

De afgelopen dagen waren curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders druk met claims van leveranciers. Uit documenten in bezit van het Financieele Dagblad blijkt dat ongeveer 1800 crediteuren ruim 53 miljoen euro tegoed hebben. IT-dienstverlener Capgemini heeft een rekening openstaan van 945.000 euro. Docdata, verantwoordelijk voor de afhandeling van alle internetverkopen van V&D, van 1,3 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden