Curator vecht sluiting Pier in Scheveningen aan

De Pier op het Scheveningse strand. Beeld anp
De Pier op het Scheveningse strand.Beeld anp

De curator van de failliete Pier in Scheveningen vecht de sluiting op last van de brandweer aan. Deze week dient een kort geding tegen het besluit van de gemeente Den Haag om de wandelpromenade vrijdag 11 oktober om tien uur 's morgens voor al het publiek af te sluiten.

Curator Marc Udink zegt vooral het huurdersbelang te willen beschermen. Veel ondernemers raken brodeloos als de Pier wordt gesloten. 'De gemeente heeft op geen enkele manier gemotiveerd waarom de Pier dicht moet', aldus Udink.

De Veiligheidsregio Haaglanden constateerde vorige week dat voor de brandveiligheid noodzakelijke reparaties niet zijn uitgevoerd. Curator Udink zegt dat het de failliete boedel aan geld ontbreekt om 200.000 euro uit te trekken voor noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen.

De ondernemers op de Pier laten het er voorlopig niet bij zitten. Dinsdag beraden zij zich met Haagse politici over de vraag wat er gedaan moet worden om het bouwwerk in zee open te houden.

'Curator kansloos tegen gemeente'
Eén van de ondernemers, Aad Rog van pannenkoekenhuis De Pier, zegt dat de curator kansloos is in zijn strijd tegen de gemeente. 'Veiligheid gaat altijd voor. Hij wist op 28 augustus al dat de gemeente tot sluiting zou overgaan, als de brandveiligheid niet op orde zou zijn.' Rog heeft zijn hoop gevestigd op financiële hulp van de gemeente en donateurs.

Zijn pannenkoekenhuis werd de afgelopen dagen druk bezocht door klanten, die vrezen voor de laatste keer over de pier te hebben gewandeld. Volgens de ondernemer dreigt hij een goed lopende zaak kwijt te raken die hij in 35 jaar heeft opgebouwd. De 2 ton aan investeringen voor de brandveiligheid zegt hij samen met de andere ondernemers niet te kunnen opbrengen.

'Slopen is kapitaalvernietiging'
'Met 5 miljoen euro aan investeringen ziet de Pier er weer tiptop uit', aldus Rog. 'Slopen is met 12 miljoen euro aan kosten pure kapitaalvernietiging.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden