’Curatele goed voor klanten DSB’ In twaalf dagen naar de afgrond

Wouter Bos en Nout Wellink (De Nederlandsche Bank) lichten de pers in Amsterdam in over de ondercuratelestelling van DSB. (FOTO WERRY CRONE, TROUW )

Eerst gaf de rechter DSB Bank nog het voordeel van de twijfel, maar gisterochtend werd alsnog de noodregeling toegewezen. In anderhalve week ging de bank onderuit.

41,6 miljoen euro haalden de spaarders van DSB Bank tussen zondagavond 12 uur en gisterochtend half tien van hun rekeningen. Het was voor de rechtbank in Amsterdam genoeg om de bank onder toezicht van twee bewindvoerders te plaatsen.

Zondagnacht oordeelde de rechter nog dat DSB Bank de leegloop zelf voldoende kon afhandelen, hoewel er sinds de oproep van Pieter Lakeman op 1 oktober om DSB failliet te laten gaan, al ruim 600 miljoen (een zesde van het totaal) van de rekeningen was gehaald. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de eerste dagen na de oproep gemiddeld 100 miljoen per dag verdween, maar dat het tempo geleidelijk afnam. Na de run in de nacht van zondag op maandag oordeelde de rechtbank: „De liquiditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering.”

Zowel president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) als minister van financiën Wouter Bos zei gistermiddag op een gezamenlijke persconferentie verbaasd te zijn dat de rechter het eerste verzoek tot het onder curatele stellen van DSB afwees. „Ik dacht: die zegt wel ja”, aldus Bos. Het is de bevoegdheid van de toezichthouder om in te grijpen voordat een instelling failliet gaat, zei de minister. Wellink voegde daaraan toe dat DSB een steeds groter beroep deed op noodfinanciering via DNB en de Europese Centrale Bank, en dat die regeling niet bedoeld is om het weglopen van klanten door reputatieschade op te vangen.

De nieuwe uitstroom van spaargeld volgde op mediaberichten over de aanstaande noodregeling bij DSB. Hoewel de rechter het verzoek had afgewezen, werd op basis van anonieme bronnen in onder andere de Volkskrant, gisteren gemeld dat DSB Bank technisch failliet zou zijn.

Oprichter, grootaandeelhouder en topman van DSB Dirk Scheringa zegt zich dan ook ’gepakt’ te voelen door het lekken naar de media, volgens hem uit de hoek van DNB of het ministerie van financiën. Wellink noemde die beschuldiging gisteren ongegrond.

De afgelopen week is DNB koortsachtig op zoek geweest naar een mogelijke overname van DSB, aldus Wellink. Maar ABN Amro, ING, Fortis Bank Nederland, Rabobank en SNS wilden hun vingers niet branden, omdat DSB mogelijk nog hoge schadeclaims kan verwachten. Ook beboette gedragstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten DSB al in mei omdat zij mensen opzadelt met schulden die ze niet kunnen dragen.

DSB had juist afgelopen week een akkoord gesloten met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van adviseur Jelle Hendrickx, om mensen met hoge schulden tegemoet te komen. Volgens Wellink werkte de overeenkomst ’rustgevend’ in het tumult, maar kon het de uitstroom van geld niet stoppen.

Sinds de oproep van Pieter Lakeman zijn de ontwikkelingen ’in een stroomversnelling geraakt’, zei Wellink. „Daarvoor hadden we al meer dan gemiddelde aandacht voor DSB, en waren we bezig de problemen aan te pakken.” Maar dat proces bleek niet houdbaar toen de uittocht van spaargeld eenmaal op gang kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden