Curaçao ziedend: Racistische agent vernederde betogers tegen Zwarte Piet

Sinterklaas afgelopen zaterdag toen hij op zijn pakjesboot in Dordrecht arriveerde. Beeld anp
Sinterklaas afgelopen zaterdag toen hij op zijn pakjesboot in Dordrecht arriveerde.Beeld anp

Vernederend, onacceptabel, racistisch. De regering van Curaçao haalt hard uit naar de politie in Dordrecht, vanwege de arrestatie van vier demonstranten tijdens de intocht van Sinterklaas, afgelopen zaterdag.

Bart Zuidervaart

De gevolmachtigde minister Sheldry Osepa, die in Den Haag zetelt, rept in een verklaring consequent over 'blanke agenten' die de aanhoudingen hebben verricht. De betogers droegen T-shirts met het opschrift 'Zwarte Piet is racisme'. Een van hen is de Curaçaose dichter Quincy Gario. Op een YouTube-filmpje is te zien dat hij door agenten tegen de grond wordt gewerkt en afgevoerd.

Osepa zegt dat hij 'verontrust en met gevoel van boosheid' naar het filmpje heeft gekeken. "Een skinhead-achtige kaalgeschoren agent, samen met andere collega's, heeft gemeend de pacifistische Quincy Gario te moeten aanhouden." Volgens de minister handelde de politie vanuit 'een diepgewortelde motief dat herleidbaar is tot racisme'. Osepa: "Het fundamentele recht van burgers op vrijheid van meningsuiting en het erkend recht tot vergaderen en betoging dient te worden gerespecteerd. De overheid moet hiervoor garant staan. De mishandeling van Quincy Gario is een klap in het ongeschminkte gezicht van onze zwarte kunstenaars."

De politie noch de gemeente Dordrecht wil inhoudelijk reageren op de beschuldigingen van de minister. Een gemeentewoordvoerder zegt wel dat de betoging in strijd was met de regels. "Het was ontzettend druk in de stad, met een kwetsbaar publiek. Dan nemen we geen enkel risico. Vandaar dat demonstratieverbod."

De vier betogers zijn volgens de woordvoerder vijf keer gesommeerd hun protesten te stoppen. "Agenten hebben ze verteld dat het een kinderfeest is en dat de teksten op hun spandoek en T-shirts niet leuk zijn." Later die dag "zochten zij nog steeds een platform voor hun mening", vertelt de woordvoerder. Het spandoek was verdwenen, maar de T-shirts niet. Daarop greep de politie in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden