Curaçao reageert verdeeld op ingrijpen Nederland

De vlag van Curaçao. Foto ter illustratie. Beeld anp
De vlag van Curaçao. Foto ter illustratie.Beeld anp

Op Curaçao is vandaag wisselend gereageerd op de beslissing van de Rijksministerraad om de regering van de corrupte Gerrit Schotte buiten spel te zetten en de organisatie van de vrije verkiezingen op 28 april, volledig in handen te geven van de gouverneur.

Dick Drayer en Hans Marijnissen

De fans van Schotte zijn verbolgen, maar de aanhangers van de ‘schone coalitie’ juichen de ingreep juist toe. Menki Rojer, parlementslid voor de regeringspartij ‘Kòrsou di nos tur’ (Curaçao voor ons allemaal) stelt dat ‘het triest is om te zien dat Curaçaoënaars de kolonisator, de onderdrukker en slavendrijver uitnodigen om zich met onze zaken te komen bemoeien’. Maar studente Letice Braun noemt de ingreep ‘onze redding’. “Het is onbegrijpelijk dat onze eigen regering het volk de mogelijkheid wilde ontnemen om eigen vertegenwoordigers te kiezen. Dat druist in tegen elke vorm van democratie.”

Bevoegdheden bij de gouverneur

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) maakte vandaag bekend dat hij met een ‘Algemene Maatregel van Rijksbestuur’ alle bevoegdheden die nodig zijn voor het organiseren van de verkiezingen bij de gouverneur van Curaçao legt. Dat kan hij doen op basis van het Statuut waarin is vastgelegd dat het Koninkrijk ten alle tijden de rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur moet waarborgen. Die waren volgens Plasterk op Curaçao in gevaar. ‘Er is de afgelopen tijd door het handelen van het interim-kabinet ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces’, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Juristen spreken van een ‘unieke’ en ‘historische’ situatie. Nooit eerder hanteerde het Koninkrijk het zware middel van de ‘algemene maatregel’ om het democratisch proces veilig te stellen.

Bestuurlijke chaos

Op Curaçao is een bestuurlijke wanorde ontstaan na de val van de ‘schone coalitie’ onder leiding van de sociaal-democraat Hensley Koeiman (partij MAN). De corrupte parlementariër Gerrit Schotte wist twee leden van die regering los te weken, waardoor de coalitie van Koeiman de meerderheid verloor, en Schotte juist een meerderheid verkreeg. Het lukte hem vorige week een nieuwe interim-regering te vormen met premier Gilmar ‘Pik’ Pisas als stroman. Schotte mag vanwege zijn strafblad zelf niet in de regering plaatsnemen, maar heeft wel de regie.

Oud-premier Koeiman riep na zijn val direct nieuwe verkiezingen uit, maar Schotte probeert deze te vertragen omdat hij bang is dat zijn nieuwe coalitie straks geen meerderheid meer haalt. Zijn nieuwe regering nam een ‘Landsbesluit’ de verkiezingen uit te stellen, maar gouverneur Lucille George-Wout weigerde dat te ondertekenen. Ze riep de hulp in van de Rijksministerraad, waarin de Nederlandse ministers zijn vertegenwoordigd, aangevuld met die uit Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Dit orgaan heeft de bevoegdheid Landsbesluiten te vernietigen en de regering van het autonome Curaçao te overrulen.

Massa-rechtszaak

Schotte en consorten probeerden eerder het ingrijpen van Nederland nog te voorkomen door het omstreden uitstel-besluit plotseling in te trekken, maar de discussie over de vrije verkiezingen heeft op Curaçao zoveel onrust veroorzaakt, dat Plasterk besloot toch in te grijpen. Afgelopen week gingen de Curaçaoënaars massaal de straat op. Ruim 700 burgers hebben zich aangesloten bij een zogenaamde class-action, een massa-rechtszaak waarin het doorgaan van de verkiezingen wordt geëist. Nederland heeft al toegezegd waarnemers te sturen die bij de verkiezingen een oogje in het zeil moeten houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden