Curacao nieuwe thuishaven schepen Zaterdag 31 ...

Curacao nieuwe thuishaven schepen Zaterdag 31 jan. 1942 - De Nederlandse stoomvaartmaatschappijen hebben hun zetels overgebracht van Batavia naar Willemstad op Curacao. Die maatregel zal echter pas op een nog te bepalen datum effectief worden. De maatregel is genomen met het oog op de Japanse aanvallen op Nederlands-Indie.

Toen in mei 1940 de officiele verbindingen tussen Nederland en Nederlands-Indie werden doorgesneden, werden de vertegenwoordigingen van diverse maatschappijen daar verheven tot de directies.

Overigens heeft de verplaat sing geen gevolg voor de scheepvaartbewegingen, daar de betrokken vaartuigen onder controle van de mari neautoriteiten staan.

Nadere uitleg over persgilde

Maandag 2 febr. 1942 - Naar aanleiding van de oprichting van het persgilde, waardoor de Kultuurkamer kan gaan werken, heeft jhr. mr. S. M. S. de Ranitz, hoofd van de afdeling kabinet en juridische zaken, tijdens een persconferentie een toelichting gegeven. In het persgilde zijn zowel de journalisten als de uitgevers verenigd.

Vraag was nu vooral: wat is dan de positie van het Verbond van Journalisten, de organisatie waarin de journalisten zijn gelijkgeschakeld. Het verbond, aldus De Ranitz, is een vakgroep van het persgilde en aldus gebonden aan de beslissingen van de Kultuurkamer. Problemen zouden vooral kunnen ontstaan in zaken die zowel de journalisten als de uitgevers raken. Voor zover het de taakopvatting van de journalist betreft, kan hij terugvallen op het journalistenbesluit van mei '41, waarin de politieke afhankelijkheid en de commerciele onafhankelijkheid zijn geregeld. In andere zaken kunnen de president van de Kultuurkamer en de leider van het persgilde regelend optreden.

Koninklijk huis verdwijnt van straat

Woensdag 4 febr. 1942 - De namen van levende leden van het koninklijk huis dienen uit al het maatschappelijk verkeer te verdwijnen. Dat staat in een verordening die door de commissaris-generaal voor bestuur en justitie is uitgegeven.

Dit betekent dat alle straten, pleinen en parken die zijn ge noemd naar nog levende le den van het huis OranjeNas sau een nieuwe naam moe ten krijgen. Dat geldt ook alle publiek en privaatrechtelijke lichamen, en alle openbare inrichtingen zoals scholen, ziekenhuizen, bejaardente huizen. De naamswijziging dient zo snel mogelijk vol trokken te worden.

Beaverbrook in oorlogskabinet

Woensdag 4 febr. 1942 - De Britse premier Churchill heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn kabinet. Lord Beaverbrook wordt minister voor oorlogsproductie, sir Andrew Duncan wordt minister van voorziening en J. J. Llewellin wordt minister van handel. Tot parlementair onderstaatssecretaris voor de kolonien is Harold MacMillan benoemd. Lord Beaverbrook zal ook deel uitmaken van het oorlogskabinet.

Week vol van schaatsrecords

Donderdag 5 febr. 1942 - Tijdens schaatswedstrijden van de Berger IJssportvereniging in Bergen (NH) zijn twee Nederlandse records verbeterd. Op de 1 500 meter stelde Buyen het uit 1929 daterende record van Siem Heiden scherper. De nieuwe recordtijd is 2.31,4 seconden; Heidens toptijd was 2.33,4. Op de 3 000 meter verbeterde Keizer het oude record dat met 5.20,4 op naam van Van der Scheer stond. Keizer kwam uit op 5.14,9.

De Nederlandse tijden verbleken echter bij de resultaten die de Zweed Aake Seyffardt deze week in Davos bijeen schaatste tijdens de interland Zwitserland-Zweden. Seyffardt verbeterde daar de wereldrecords op de 3 000 en 10 000 meter. Op de eerste afstand kwam hij uit op 4.45,7. Het oude record stond met 4.49,6 op naam van de Noor Ivar Ballangrud. Op de tien kilometer kwam Seyffardt uit op 17.07,5. Ook dat record was in handen van Ballangrud: 17.14,4.

Japanse aanval op vlooteenheden

Vrijdag 6 febr. 1942 - In de Javazee hebben Japanse bommenwerpers afgelopen woensdag een aanval uitgevoerd op een NederlandsAmerikaanse vlooteenheid van de Combined Striking Force. Volgens de Japanners zijn daarbij twee Nederlandse en een Amerikaanse kruiser vernietigd.

Uit Nederlandse bron wordt echter vernomen dat bij het bombardement zware schade is aangericht aan twee Amerikaanse kruisers, maar dat de Nederlandse kruisers geen treffers hebben moeten incasseren. Beide Amerikaanse kruisers zijn voor reparatie onderweg naar een niet nader genoemde haven.

Officieel is nu wel toegegeven dat eerder bij een treffen voor Tarakan de mijnenveger 'Prins van Oranje' verloren is gegaan. Behalve de Japanse landing op Ambon, eind vorige week, is deze week vooral het Japanse luchtoffensief tegen Java van belang. In Soerabaja zijn daarbij volgens de officiele gegevens 238 mensen om het leven gekomen.

Generaal Wavell, bevelhebber van de gecombineerde geallieerde strijdkrachten in de Stille Zuidzee, en admiraal Hart, commandant van de geallieerde vlootstrijdkracht, hebben hun hoofdkwartier verplaatst van Soerabaja naar een niet nader aangeduide plaats in de Javaanse binnenlanden. Overigens beweert het laatste Japanse legerbericht, dat de volledige geallieerde luchtmacht inmiddels is uitgeschakeld.

Het Japanse offensief bij Singapore gaat ondertussen nog steeds door. Alleen blijkt de opmars minder snel te verlopen dan de Japanners eerder geloofden. Ook blijkt het afsluiten van de watertoevoer weinig directe gevolgen te hebben. In Singapore is in reservoirs nog een watervoorraad voor zes maanden aanwezig. De Britse troepen hebben in allerijl nieuwe versterkingen aangelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden