Analyse

Curaçao bevrijdt zich uit de gijzeling van Schotte

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao.  Beeld ANP
PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao.Beeld ANP

De populistische Gerrit Schotte voerde een harde campagne, maar de bevolking van het autonome Curaçao koos voor een stabiele toekomst, onder de hoede van het koninkrijk.

Hans Marijnissen

Het waren historische verkiezingen, na een ‘poging tot staatsgreep’ door de corrupte Gerrit Schotte. Maar de bevolking van Curaçao heeft in meerderheid gekozen voor de gedegen politiek van de liberale Eugene Rhuggenaath (PAR) en de sociaal-democraat Hensley Koeiman (MAN). Rhuggenaat won zes zetels, Koeiman vijf. Samen kunnen zij, wellicht aangevuld met de zetel die Suzy Camelia-Römer van de nieuwe partij PIN behaalde, een coalitie vormen die stabiliteit op het eiland brengt, én economisch herstel.

Met de verkiezingsuitslag moet er een einde komen aan een periode van onrust op Curaçao, waar een deel van de politiek is verweven met de gokmaffia. Die probeert met populistische beloften, het omkopen van politici en particuliere giften invloed te kopen.

Poging tot staatsgreep

Begin dit jaar lukte het de voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte (van de partij MFK) de ‘schone coalitie’ onder leiding van Koeiman ten val te brengen door kabinetsleden los te weken. Vervolgens probeerde hij met zijn nieuw gevormde meerderheid de eerder uitgeschreven verkiezingen af te gelasten. Minister Plasterk van koninkrijksrelaties zei vandaag bij omroep WNL dat hij die actie heeft beschouwd als ‘een poging tot staatsgreep’. Daarom besloot hij de organisatie van de verkiezingen in handen te geven van de gouverneur, de directe vertegenwoordiger van de koning.

Als de vrije verkiezingen van afgelopen vrijdag één ding hebben duidelijk gemaakt, is het dat deze harde en historische ingreep van Plasterk de juiste was. Niet de anti-Nederlandse Schotte (5 zetels) en consorten hebben de meerderheid op het eiland, maar de grote stabiele partijen die weliswaar een autonoom Curaçao voorstaan, maar ook de band met het koninkrijk koesteren.

Die boodschap werd in de afgelopen campagneweken vooral uitgedragen door Eugene Rhuggenaath, die als een Curaçaose Kennedy niet wilde polariseren, maar met verwijzingen naar Nelson Mandela pleitte voor ‘harmonie en solidariteit’. Hij schetste een ‘boulevard van (economische) vooruitgang’, en die grote woorden sloegen aan op het kleine Curaçao. Wat ook hielp: in zijn eerdere politieke carrière heeft Rhuggenaath ook bewezen dat hij vooral op economisch gebied sterk is én wars van vriendjespolitiek. Zijn PAR ging van vier naar zes zetels en is nu de grootste partij. Daarmee heeft de in Nederland opgeleide Rhuggenaath ook het initiatief in de formatie.

Oppositiebanken

De MFK van Schotte won weliswaar één zetel, maar komt nu met vijf zetels waarschijnlijk in de oppositiebanken terecht. Hij is niet uitgeschakeld, maar hij zal het dit jaar moeilijk krijgen. In mei wordt zijn omkopingszaak in hoger beroep behandeld waarvoor hij eerder drie jaar cel kreeg. Als het hof ook de veroordeling overneemt dat Schotte zich vijf jaar lang niet met de politiek mag bemoeien, lijkt hij voor langere tijd aan de zijlijn te staan. Daarnaast loopt er een nieuw onderzoek naar het omkopen van politici door Schotte, en wordt zijn vroegere MFK-minister van Financiën George Jamaloodin nu formeel verdacht van de opdracht voor de moord op de populaire politicus Helmin Wiels. Die zaak wordt komend jaar behandeld. Ook geen reclame voor Schottes partij.

Toch heeft Schotte nog altijd de steun van bijna een vijfde van de Curaçaose kiezers, vooral uit de zeer arme wijken van Willemstad en in het vergeten buitengebied. Die houden zich minder bezig met grote politieke vraagstukken, maar met praktische oplossingen voor hun persoonlijke problemen. Kunnen ze bijvoorbeeld weer aangesloten worden op de waterleiding? De populistische Schotte spiegelt deze groep steeds verbeteringen voor. Het is nu vooral aan Rhuggenaath door economisch herstel de positie van deze onderlaag te verbeteren. Daar wordt héél Curaçao stabieler van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden