Cultuursector krijgt al in 2012 klappen

De zaal van De Kleine Komedie in Amsterdam.Beeld ANP

De Nederlandse cultuurwereld krijgt het sneller voor zijn kiezen dan tot nog toe werd aangenomen. Al in 2012 wordt zeker 100 miljoen bezuinigd op cultuur en erfgoed. Niet door Halbe Zijlstra, staatssecretaris van cultuur, maar door gemeenten en provincies.

Volgend jaar zijn de grote bezuinigingen van het Rijk op de cultuursector nog niet van kracht. Die komen pas per 2013. Maar de bezuinigingen van de lagere overheden belopen in 2012 bij elkaar opgeteld rond de 100 miljoen euro.

Gemeenten en provincies moeten bezuinigen. Sommige hanteren de kaasschaaf en korten op iedere begrotingspost evenveel. Maar de maatschappelijke waardering voor cultuur speelt ook een rol. Zo vroeg de gemeente Eindhoven zijn inwoners waar volgens hen het meeste geld vanaf kon. Het antwoord was klip en klaar: cultuur.

Eindhoven luistert overigens niet heel goed naar dat antwoord. De stad bezuinigt vanaf volgend jaar een half miljoen euro op de cultuursector.

Dat is een schijntje vergeleken bij Den Haag, waar de kunsten in 2012 35 miljoen moeten inleveren. Of bij Almere, waar in 2012 ruim zeven miljoen minder te besteden is. In Apeldoorn en Arnhem is de schade met drie miljoen ook aanzienlijk.

Den Haag en Almere, de koplopers in bezuinigingen, zijn steden waar de PVV deel uitmaakt van het stadsbestuur. Dat lijkt de omvang van de bezuinigingen in die steden te verklaren. Hoewel: in de provincie Limburg, waar de PVV ook deel uitmaakt van het bestuur, wordt volgend jaar niet op cultuur bezuinigd. Per 2013 gaat er daar vier miljoen van het budget af. Dat is evenveel als Zuid-Holland dat jaar bespaart en de helft van wat Utrecht dat jaar wil korten. De provincie Noord-Brabant legt zijn kunstenaars en bibliotheken per 2012 een bezuiniging op van ruim 15 miljoen. Het plan is daar dat in 2015 nog maar een derde van het cultuurbudget van 2010 wordt uitgegeven.

Het kan ook anders. Ongeveer een derde van de gemeenten laat de cultuursector zoveel mogelijk ongemoeid. Dat is een keuze die weinig verband lijkt te houden met de politieke samenstelling van het bestuur. De gemeenten die niet korten zijn links (Groningen, Nijmegen en Utrecht), maar ook paars (Enschede) en christelijk-liberaal (Breda). De provincie die het meest op cultuur bezuinigt, Noord-Brabant, herbergt behalve VVD- en CDA-gedeputeerden ook een SP'er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden