Cultuurpaleis Den Haag stap dichterbij

Het omstreden cultuurpaleis in Den Haag is een stap dichterbij gekomen. De lokale PvdA-afdeling, de grote twijfelaar binnen de gemeente, ziet niets in hernieuwd uitstel van de bouwplannen. De leden zijn ook tegen het stoppen met het project, bleek maandag op een ledenvergadering. Vier kritische moties werden weggestemd.

Redactie

Den Haag wil in het centrum een groot complex bouwen, het Spuiforum. Dat moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden daarvoor gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project. In 2018 zou het forum zijn deuren moeten openen.

De Haagse coalitie, waarvan de PvdA deel uitmaakt, is voor. Maar binnen de sociaaldemocraten is veel verzet. Het project zou een verspilling van belastinggeld zijn. Ook vrezen tegenstanders dat het project veel duurder uitvalt dan begroot.

Gepiepeld
Dat verzet is niet geluwd, bleek tijdens de ledenvergadering. 'We voelen ons gebruikt, gepiepeld en gemanipuleerd', zei een van de PvdA-leden. Een ander liet weten: 'Als Hagenaar zeg ik: kappen met die handel.'

Onder druk van de PvdA-leden heeft de gemeente tijdens de zomer laten onderzoeken of renovatie van de bestaande theaters een optie was. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat nieuwbouw goedkoper is en meer oplevert.

Gemanipuleerd verhaal
Maar tegenstanders trekken die conclusies in twijfel. 'Het is triest dat weldenkende mensen zich hebben laten misleiden door een gemanipuleerd verhaal. De treurnis begint nu echt', zegt Guus Baartmans van de Werkgroep Dooievaar+, een burgergroep die pleit voor renovatie.

De Haagse gemeenteraad wil donderdag de knoop doorhakken. Dan wordt er gestemd over het bestemmingsplan voor het gebied. De tegenstanders geven de strijd echter nog niet op. Ze willen naar de Raad van State stappen om hun gelijk te halen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden