Cultuurorganisatie: Musea alleen gratis voor jongeren

Musea moeten gratis toegankelijk zijn voor de jeugd. Het literatuur- en muziekonderwijs verdient veel meer aandacht. En aan de zes bestaande stadstheatergezelschappen moeten er twee worden toegevoegd, in Limburg en Utrecht.

Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). De stadstheatergezelschappen moeten zich meer gaan bezighouden met educatie en doorstroming van nieuw talent in de eigen regio. Twee nieuw op te richten jeugdtheatergezelschappen moeten producties voor grote zalen gaan produceren.

’Participatie en innovatie’ zijn kernbegrippen in het advies. Burgers moeten volgens de raad alle mogelijkheden krijgen om actief en passief aan cultuur deel te nemen. Zo wordt het ’nieuw cultureel burgerschap’ gestimuleerd.

Verder staat in het rapport dat cultuur een ’onmisbare bron is van verbinding en zingeving’. Een culturele burger beschikt over de vaardigheden om in een complexe samenleving te functioneren, vindt de raad.

Het adviescollege is daarom ook voor de oprichting van een nationaal historisch museum, waar een brede doelgroep kan leren over democratie, rechtstaat en nationaal verleden.

Het gratis openstellen van alle rijksmusea wijst de raad af, dit zou te duur zijn. Wel is het nuttig om jongeren tot achttien jaar gratis toegang te verlenen.

De raad is bezorgd over de financieringsplannen voor cultuur in het nieuwe regeerakkoord van het kabinet Balkenende. De voorgenomen korting op subsidies zou de cultuursector hard kunnen raken, zo waarschuwt de raad. Mensen met de laagste inkomens zullen de toegangskaartjes niet meer kunnen betalen.

Bij het in ontvangst nemen van het rapport zei minister Plasterk gisteren dat hij de komende periode „minder instrumenteel” met de kunsten om wil gaan.

„Kunst is wat je uittilt boven de realiteit van alledag, wat glans geeft aan het leven. En niet alleen een middel om groepen te laten integreren of economisch succesvol te zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden