Cultuuromslag bij jonge pubers: alcoholgebruik neemt fors af

Jongere met alcohol. Tot voor kort nog een veelvoorkomend beeld, maar voor pubers tot zestien jaar wordt dit in rap tempo zeldzamer. Beeld ANP XTRA
Jongere met alcohol. Tot voor kort nog een veelvoorkomend beeld, maar voor pubers tot zestien jaar wordt dit in rap tempo zeldzamer.Beeld ANP XTRA

Het alcoholgebruik onder jongeren tussen de elf en zestien jaar is de afgelopen jaren flink gedaald. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. De onderzoekers spreken van een cultuuromslag onder jonge pubers.

Redactie

Had in 2003 nog 70 procent van de kinderen uit groep acht al een eerste glas alcohol gedronken, tien jaar later was dat nog maar 17 procent. Ook de veertienjarigen blijven nuchter. Tien jaar geleden had 90 procent van hen al eens gedronken, vorig jaar was dat minder dan 50 procent.

Roken is eveneens niet langer populair. Onder jongeren van veertien rookt bijna niemand meer. Dat jongeren minder roken en drinken zou het gevolg zijn van een strengere aanpak van de ouders. Die realiseren zich volgens de onderzoekers steeds beter hoe schadelijk alcohol en tabak zijn voor kinderen en hanteren striktere regels. In plaats van een pilsje meedrinken, blijft een glaasje prik blijft langer de norm.

'De voorlichting is de afgelopen jaren sterk gericht geweest op ouders'', zei projectleider Wilma Vollebergh van de Universiteit van Utrecht. 'Dat heeft vruchten afgeworpen. Nederlanders ouders denken snel dat als ze iets verbieden dat averechts werkt, maar dat blijkt nu niet zo te zijn'.

Risicogroepen
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemde de uitkomst van het onderzoek 'hoopvol'. 'Niet roken en drinken onder de achttien is de nieuwe norm en hieruit blijkt dat steeds meer ouders en kinderen dat ook zo voelen.'

Hoewel Nederlandse jongeren nu, in tegenstelling tot tien jaar geleden, niet meer omschreven kunnen worden als de zuipschuiten van Europa, blijven er risicogroepen. Dat zijn met name kinderen die op het vmbo zitten en/of uit gebroken of uit de minst welvarende gezinnen komen, aldus het onderzoek. Ook is het alcoholgebruik onder zestienjarigen niet afgenomen.

Uit de onderzoeksresultaten die de komende vier jaar worden verzameld, moet blijken of de verhoging van de leeftijd voor de verkoop van tabak en alcohol, die dit jaar werd doorgevoerd, effect heeft gehad op het drankgebruik en roken van deze groep jongeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden