Cultuuromslag bij de roeibond à la Johan Cruijff

Met olympische coryfeeën als coach moet roeien in Nederland weer op de kaart worden gezet

Op zijn eerste dag als technisch directeur bij de roeibond haalde Hessel Evertse meteen het gras van de lijnen van de vlaggemasten af. De vijf masten langs de Amsterdamse Bosbaan waren al zo lang niet gebruikt, dat de lijnen in het gras waren vastgegroeid. "Harder ga je er niet van roeien ", zegt Evertse. "Maar voor mij stond het symbool voor een heleboel andere dingen binnen de roeibond die niet gebeurden. 'We moeten de vlag weer gaan hijsen', zei ik tegen de rest."

Evertse zorgde ervoor dat drie kapotte masten gerepareerd werden. Nu hangen ze er weer; de nationale vlag, die van de bond en van de sponsor. Elke dag. "De roeiers kunnen ernaar kijken en beseffen dat ze bij elke training hun best moeten doen om toproeier te zijn. Ze moeten het verdienen."

Het opknappen van de vlaggemasten is slechts een detail in de grote schoonmaak die er de afgelopen maanden is geweest bij de bond. In de aanloop naar de Spelen ging er zoveel fout - vlak ervoor werd het coachteam nog aangepast en een boot omgewisseld - dat NOC-NSF Joop Alberda naar Amsterdam stuurde. De topsportadviseur zorgde in drie maanden voor een cultuuromslag à la Johan Cruijff. Alberda stelde Evertse aan als technisch directeur, ontsloeg trainers, nam nieuwe aan en creëerde een 'cultuur met een schoon speelveld', zoals hij het zelf noemt.

Deze week hengelde de bond met Marit van Eupen weer een nieuw gezicht binnen. Na Ronald Florijn en Nico Rienks is er met Van Eupen, die in de lichte dubbeltwee goud won op de Spelen in 2008, opnieuw een olympische coryfee aan de coachstaf toegevoegd. "Ze hebben allemaal een roeihart", zegt Evertse. "Dit team heeft de ambitie om het roeien weer op de kaart te zetten."

Met icoon Rienks (olympisch zilver in de dubbeltwee in 1988, goud met de Holland Acht in 1996) hoopt de bond een nieuwe koers te varen, waarbij atleten en coaches elke dag gemotiveerd zijn om ertegenaan te gaan. "Iemand met zo'n statuur als Rienks geeft mensen hoop en perspectief", zegt Alberda, die de olympisch kampioen om hulp vroeg. "Hij kan voor het roeien zijn, wat Johan Cruijff voor het voetbal van Ajax was, Ard Schenk voor het schaatsen en Anton Geesink voor judo. Mensen willen bij hem horen."

Nu het team van coaches weer bijna compleet is, kijkt de bond met een frisse blik naar de toekomst. Volgende week presenteert directeur Evertse de koers voor de Spelen in Rio. Daar wil hij medailles halen, maar hij wil zich niet te veel focussen op wat er in de toekomst allemaal moet gebeuren. Evertse wijst erop dat het werk dat verricht moet worden voor een podiumplek, niet alleen in het jaar voor de Spelen gebeurt. "Dat gebeurt nu, elke dag op de bosbaan. Met dit nieuwe team moeten we proberen om de dagelijkse training veel belangrijker te maken. En alles eromheen. Hoe ziet de botenloods eruit? Als er vier fietsen staan, waarvan drie kapot, waarom maakt niemand die dan? Ik wil dat de dingen worden aangepakt. Dat mensen hun passie voor de sport laten zien."

Nu er een hoop nieuwe gezichten rondlopen bij de Bosbaan, ziet Evertse het plezier in de sport bij de atleten terugkomen. "Ze lopen weer met een goed gevoel rond. Door het gerommel bij de bond was het vertrouwen bij sommige roeiers helemaal weg. Dat is nu langzaam terug aan het komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden