Cultuurmonumenten in de natuur: oude schapendriften

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Bij het kappen van bos om de heide te herstellen op landgoed de Sprengenberg, ontdekten medewerkers van Natuurmonumenten onlangs vreemde geulen in de ondergrond. Langs die geulen stonden op verschillende plekken oude eiken en jeneverbessen, boomsoorten die in het omringende landschap verder niet voorkomen.

Ze haalden er oude kaarten bij en vergeleken die met een luchtfoto van het gebied. Hun conclusie was dat het hier om sporen van oude schapendriften moest gaan, die nog aanwezig zijn in een oudere laag onder het huidige landschap. Bewoners van de buurtschappen in dit gebied brachten in vroeger tijden hier hun schapen en vee naar de heide om daar te grazen. De paden waarlangs ze hun vee naar de hei dirigeerden, worden schapendriften genoemd: niet veel meer dan een soort karrensporen, met hier en daar een boom.

De pas door Natuurmonumenten ontdekte geulen zijn de overblijfselen van schapendriften vanuit de buurtschap Helhuizen bij Haarle. Jos Schouten, boswachter van Salland, neemt op 6 september belangstellenden mee op een avondwandeling over deze verborgen paden.

De wandeling is een van de vele activiteiten in het kader van september Cultuur Monumenten Maand. Net als in mei stelt Natuurmonumenten in september weer een deel van haar cultuurhistorische gebouwen open voor het publiek. Dé gelegenheid om eens binnen te kijken in kastelen, landhuizen, oude boerenhoeves en forten die de rest van het jaar, vooral vanwege het behoud, voor het publiek gesloten blijven.

Er kan weer uit een keur aan activietiten worden gekozen. Bezoek bijvoorbeeld de moestuin van landgoed Velhorst in Lochem (5/9), ga fietsen bij kasteel Hackfort (8/9) of proef de oogst van natuureiland Tiengemeten, wat kan tijdens de Oogstdag op 7 september.

Een compleet overzicht van openstellingen en activiteiten: www.natuurmonumenten.nl/cultuurmonumenten

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden