'Cultuur dient als bindmiddel tussen Nederland en Duitsland'

Van een onzer verslaggeefsters DORTMUND - “De dialoog tussen Nederland en Duitsland is voortgekomen uit het gemeenschappelijk beleefde en deels ook beladen verleden. In de woorden van Mulisch: 'we stonden ooit met de rug naar elkaar toe'. Wij hebben ons omgedraaid, en zijn dit beladen verleden nu aan het afsluiten. Wel met alle respect voor persoonlijke gevoelens van sommigen, maar ook in het diepe besef dat soms nog levende onjuiste stereotype beelden van elkaar dienen te verdwijnen. We mogen het verleden achter ons laten.”

De toespraak van staatssecretaris van cultuur Ad Nuis gisterochtend in Dortmund stond bol van verwijzingen naar het 'moeilijke' verleden tussen beide buurlanden dat door culturele samenwerking een betere toekomst moet krijgen. Nuis opende samen met minister Ilse Brusis van Stadsontwikkeling, Cultuur en Sport van de deelstaat Noordrijn-Westfalen de Internationale Cultuurdagen, waarbij samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen centraal staat.

De kennismaking in achttien Duitse steden met toneel, muziek, dans, literatuur en beeldende kunst uit Nederland past in de grootscheepse Nederlandse culturele manifestatie die zich van april tot juli afspeelt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Schrijvers als Connie Palmen, A.F.Th. van der Heijden, Anja Meulenbelt, Harry Mulisch en ook Hedda Kalshoven, die in 'Ik denk zoveel aan jullie' een ontroerende en onthullende Duits-Nederlandse briefwisseling uit de jaren dertig heeft gepubliceerd, gaan met hun Duitse publiek in debat. Nuis ziet daarin een grote stap in de toenadering tussen beide landen: “Denk maar aan Theodor Heusz, die zei 'met politiek maak je geen cultuur, met cultuur maak je wel politiek.”

Het festival in Dortmund begon gisteren met het ballet Romeo en Julia van het Rotterdamse gezelschap Scapino. Minister Brusis noemde de balletvoorstelling over een liefdesgeschiedenis tussen de kinderen van ruziënde buren symbolisch. Ook zij wees op de nog altijd aanwezige vooroordelen tussen Nederland en Duitsland. “Maar wie die clichés trouw wil blijven zal in deze voorstellingen weinig van zijn gading vinden.”

Als smaakmaker voor een grote overzichtstentoonstelling in Dortmund van architect en ontwerper Gerrit Rietveld staat er in het centrum van Dortmund een reusachtige kopie van de befaamde Rietveld-stoel.

Daarnaast draait ook een programma met Nederlandse films van 1958 tot nu.

De manifestatie van Nederlandse kunst en cultuur is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Cultuur in Dortmund en het Nederlandse ministerie van OCW. Het gehele programmais begroot op ruim drie miljoen D-mark, waarvan Nederland enkele tonnen bijdraagt. Volgend jaar of een jaar later presenteert de Duitse deelstaat zich in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden