Cultuur deze week: wansmaak, favoriete boekwinkels en Malevich

Beeld Nacht van de wansmaak

Wat moet u lezen, kijken, luisteren om een beetje mee te kunnen praten? In de rubriek Kunst-Zinnig brengt Trouw wekelijks de belangrijkste gesprekken in de cultuurwereld in kaart. Met deze keer: uw favoriete boekwinkel, ongrijpbare muziek, Mondriaan, de Nacht van de Wansmaak en Malevich.

OPROEP | Wat is uw favoriete boekwinkel?
Nu boekwinkelketen Polare kraakt en boekenclub ECI failliet is, werpt dat de vraag op hoe het dan wél moet. Maak het niet te groots, lijkt de trend nu weer te zijn. Weg met de koffiecorners, de grote vloeroppervlaktes op dure A-locaties, het enorme aantal titels die voor 'een stukje totale winkelbeleving' moeten zorgen. De toekomst is aan de kleine zelfstandige. Dat fijne boekwinkeltje op de hoek, waar ze aan je gezicht al kunnen zien welk boek je zoekt. Een zaak waarvan de liefhebber vindt: dit is mijn boekwinkel.

Voor een verhaal over succesvolle boekhandels is Trouw op zoek naar vaste klanten die zo'n winkel vaak bezoeken en in één alinea beschrijven waarom het er prettig winkelen is. Stuur uw bijdrage mét portretfoto naar kunst@trouw.nl

Schilderkunst - Nieuwe ontdekking over Piet Mondriaan
In 2014 is het 70 jaar geleden dat Piet Mondriaan (1872-1944) overleed. Het Gemeentemuseum Den Haag, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld beheert, besteedt daarom bijzondere aandacht aan deze beroemde kunstenaar. Zaterdag opent een tentoonstelling over het moment dat Mondriaan besloot niet meer naar de werkelijkheid te schilderen. Hij zocht naar een nieuwe kunst die voorstellingsloos en betekenisloos was. Een tentoonstelling over het kubisme in 1911 in het Stedelijk Museum in Amsterdam gaf de doorslag.

Op de expositie in Den Haag wordt ook een ontdekking gepresenteerd van conservator en Mondriaankenner Hans Janssen. Als uitgangspunt voor zijn abstracte composities van na 1911 koos Mondriaan het lijnenspel van oude tekeningen, van een landschap, een portret, bloemstilleven of een bosgezicht..Volgens Janssen baseerde hij zijn abstracte composities dus op figuratieve voorstellingen. In de tentoonstelling en bijbehorend boek wordt deze nieuwe ontdekking verder ontrafeld.

Film - Wansmaak

'Een ware aanslag op het gezond verstand'. Zeven lange jaren hebben de ware fans moeten wachten op een nieuwe editie, maar daar is ie weer: De Nacht van de Wansmaak. Berucht om hun voorliefde voor alles wat smakeloos, voos en buitenissig is, hebben programmeurs Jan 'Mr. Horror' Doense en Jan 'Max Rockatansky' Verheyen wederom een exploitation-programma samengesteld met films waarin moerasmonsters, aliens en Neanderthalers figureren. Een must voor iedereen met een sterke maag en schokbestendige filmliefde. De Nacht van de Wansmaak has Risen from the Grave gaat van start tijdens het International Film Festival Rotterdam en maakt vervolgens een toernee langs verschillende steden in Nederland en Vlaanderen.

Schilderkunst - Malevich
De rijen zijn soms akelig lang, maar laat dat niemand weerhouden. Nog één week is er gelegenheid om oog in oog te staan met 'Het zwarte vierkant' en andere beroemde werken van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich (1879- 1935). De overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam laat in ruim 500 werken Malevich' ontwikkeling zien: van kleurrijke plattelandsbeelden naar sober en spiritueel 'suprematisme' en weer terug naar figuratieve beelden. Vergeet niet even te gaan zitten voor de absurde opera 'Overwinning op de zon'(1913) waarvoor Malevich decor en kostuums ontwierp. Nog te zien tot 2 februari.

Muziek - Ongrijpbare Maalouf
Jazz is de minst slechte benaming voor zijn ongrijpbare muziek, vindt Ibrahim Maalouf. De in 1980 in Beiroet geboren, in Frankrijk opgegroeide, klassiek geschoolde trompettist laveert met verbijsterende souplesse tussen verschillende muziekstijlen. Was hij als jong toptalent vooral gespitst op techniek, inmiddels creëert Malouf zijn eigen losse composities en combineert hiphop, hardrock, pop, jazz en Arabische klanken alsof het niks is. De ster van de kwarttoontrompet, die een sensatie bleek tijdens het laatste North Sea Jazz festival, treedt op 28 januari op in de North Sea Jazz Club. Dat evenement is al uitverkocht, maar zijn nieuwste cd, Illusions, is vanaf dat moment overal verkrijgbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden