Cultuur deze week: Wanders, de Leeuw, American Hustle en Koolhaas

De 'Bon Bon Gold' van Marcel WandersBeeld Marcel Wanders

Wat moet u lezen, kijken, luisteren om een beetje mee te kunnen praten? In de rubriek Kunst-Zinnig brengt Trouw wekelijks de belangrijkste gesprekken in de cultuurwereld in kaart. Met deze keer: Marcel Wanders, Reinbert de Leeuw, American Hustle en de heropening van de Kunsthal.

Tentoonstelling: Marcel Wanders
Marcel Wanders (1963) is van de vele bekende Nederlandse ontwerpers de meest extravagante. Het typische Dutch Design kenmerkt zich door eenvoud en een knipoog, maar Wanders kiest voor het grote gebaar en de luxe materialen. Daarmee maakte hij internationaal furore. Hij richt sterrenhotels in en verkoopt zijn meubels aan mensen als Beyoncé en Karl Lagerfeld. Het Stedelijk Museum wijdt aan deze a-typische Nederlandse ontwerper de eerste grote designtentoonstelling sinds de heropening. Er zijn meer dan 400 objecten te zien. Hoogtepunt is natuurlijk de Knotted Chair, de 'geknoopte stoel', waarmee Wanders in 1995 doorbrak. Een relatief sober ontwerp in zijn oeuvre.

'Marcel Wanders: Pinned Up. 1 februari / 15 juni. Stedelijk Museum, Amsterdam.

De 'knotted chair'Beeld Marcel Wanders

Reinbert de Leeuw: nieuw werk
Veertig jaar lang gaf pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw voorrang aan zijn eerste twee beroepen. Maar in het Amsterdamse Concertgebouw zal er tijdens de NTR ZaterdagMatinee van 1 februari weer een groot orkestwerk van zijn hand tot klinken komen.

Met 'Der nächtliche Wanderer' schiep De Leeuw een groots en groot orkestwerk dat volgens hem met niets te vergelijken is. De titel ontleende hij aan een gedicht van Hölderlin, en muzikaal werd De Leeuw aangestoken door Wagner en Oestvolskaja. Het Radio Filharmonisch Orkest voert de nieuwe partituur onder leiding van de componist zelf uit.

Vanaf 14.15 uur in het Concertgebouw en live te volgen via Radio 4.

Beeld ANP Kippa

American Hustle (en de andere Oscarkanshebbers)
De buzz rond 'American Hustle' is sinds z'n tien Oscarnominaties enorm, dus heeft de Nederlandse distributeur besloten dat wij niet langer hoeven te wachten: de ensemblefilm rond een oplichter die gedwongen meewerkt met de FBI, arriveert deze week vervroegd in de bioscoop.

Liefhebbers van het Oscarfeest hebben nog tot 2 maart om voorspellingen te doen (krijgt Matthew McConaughey zijn eerste Oscar?), lijstjes in te vullen en natuurlijk: de grote kanshebbers te zien. Mis vooral niet: 'Gravity', 'Wolf of Wall Street', 'Dallas Buyers Club', 'Captain Phillips' en 'Philomena'. En kijk op www.oscars.org leuke trivia, favoriete zwijmelmomenten en mode-miskleunen uit de Oscargeschiedenis terug.


De heropende Kunsthal

Er was veel mis met de Kunsthal in Rotterdam, het gebouw waarmee architect Rem Koolhaas in 1992 wereldberoemd werd. Na een verbouwing van een half jaar gaat de tentoonstellingshal zaterdag weer open voor het publiek. Vooral de beveiliging heeft veel aandacht bij de renovatie gekregen. Een spectaculaire kunstroof in oktober 2012 maakte duidelijk dat inbrekers wel erg gemakkelijk konden binnenkomen. Om het inbrekers lastiger te maken, liggen er nu grote zwerfkeien voor de glazen gevel aan de kant van het park. Achter andere glaswanden zijn metalen roosters aangebracht.

Architect Rem Koolhaas heeft zelf de verbeteringen voorgesteld aan zijn ontwerp. De belangrijkste ingreep is het verplaatsen van de hoofdingang. Die bevond zich op een ongelukkige plaats: halverwege een hellingbaan die dwars door het gebouw loopt. Voor rolstoelers was dat een lastige hindernis. Ook is het gebouw energiezuiniger gemaakt. De Kunsthal was één groot tochtgat, alle warmte vloog eruit. Tussen de tentoonstellingszalen zijn deuren geplaatst.

De Kunsthal opent met vijf tentoonstellingen over onder meer Marimekko, Fins design, en S.H.O.E.S. met 450 schoenontwerpen, en is zaterdag gratis toegankelijk van 14 tot 19 uur.

'Shoes', een van de tentoonstellingen waarmee de Kunsthal heropent.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden