Cultuur deze week: Voetbalopera, beste gebouw en 'de afluisterstaat'

null Beeld Skip
Beeld Skip

Wat moet u zien, luisteren en lezen om een beetje mee te kunnen praten op het gebied van kunst, cultuur en media? De cultuurredactie van Trouw gidst u wekelijks door het aanbod.

redactie cultuur & media

Voetbal en opera: het lijkt een onmogelijke combinatie. Maar de supportersclub van Sparta stapte over de vooroordelen heen en werkte mee aan de opera 'Hi Ha Hondenlul!'. In de opera staat het leven op de tribunes in het voetbalstadion centraal. Gezang en gebral met bier en hamburgers. Maar ook de persoonlijke levens van die schreeuwende, morrende fans.

De opera, die eerder in België, Tsjechië en Finland werd gespeeld met supportersverenigingen ter plaatse, is een productie van het Belgische theatergezelschap KIP. De voetbalopera is vanaf zaterdag te zien tijdens de Operadagen Rotterdam, een jaarlijks terugkerend festival van alternatieve opera's in Rotterdam.

Beste gebouw 2014

Iedereen kan meestemmen voor de Publiekspijs Beste Gebouw 2014, georganiseerd door de branche vereniging van architectenbureaus BNA. De zeven genomineerde gebouwen zijn te zien op de site www.gebouwvanhetjaar.nl

Dinsdag 20 mei wordt de uitslag bekend gemaakt in het Utrechtse theater TivoliVredenburg, waar dan ook een winnaar wordt aangewezen volgens de vakjury. Volgens juryvoorzitter Paul Schnabel zal er dit jaar meer worden gelet dan op mooi alleen.

Naast de architectonische kwaliteit let de jury vooral op gebruiks- en belevingswaarde, toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking waarin het gebouw tot stand is gekomen.

De genomineerden zijn het Museumkwartier in Den Bosch, de Internationale School Eindhoven, het Cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht, het Amsterdamse Rijksmuseum, de bibliotheek/cultureel centrum Rozet in Arnhem een verbouwde boerderij in IJlst en villa Kogelhof in Kamperland.

Boek over Snowden

Het kon niet uitblijven: Glenn Greenwald, de Amerikaanse journalist die klokkenluider Edward Snowden een podium bood, heeft een boek geschreven. 'No place to hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State' verscheen afgelopen dinsdag in twintig verschillende landen (Nederlandse titel: 'De afluisterstaat').

In zijn boek beschrijft Greenwald, die inmiddels een eigen journalistiek platform heeft opgericht en niet langer voor The Guardian werkt, het doel van de Amerikaanse geheime dienst NSA om alle data op de wereld te verzamelen.

De verfilming van het boek is al aangekondigd. Dezelfde makers van Sony filmstudio's die eerder James Bond-boeken naar het witte doek vertaalden, kunnen zich nu gaan buigen over de technische snufjes van de NSA. De belofte: 'een politieke film die de kijker van nu zal aanspreken'.

undefined

Glenn Greenwald Beeld AFP
Glenn GreenwaldBeeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden