Cultuur deze week: slecht bewaarde geheimen, de Parade en een gloednieuw TivoliVredenburg

Archieffoto van De Parade. Beeld anp
Archieffoto van De Parade.Beeld anp

Wat moet u zien, luisteren en lezen om een beetje mee te kunnen praten op het gebied van kunst, cultuur en media? De cultuurredactie van Trouw gidst u wekelijks door het aanbod.

Cultuurredactie

Best Kept Secret

Zo goed bewaard bleek het geheim niet: vorig jaar was de eerste editie van popfestival Best Kept Secret stijf uitverkocht. Komend weekend vindt editie nummer twee plaats, minder uitverkocht dit keer. Zowel dag- als weekendkaarten zijn nog beschikbaar. De bijbehorende Jungalows (dat zijn bungalows, maar dan op het terrein van safaripark Beekse Bergen, waar het festival wordt gehouden) waren echter wel razendsnel volgeboekt.

Het festival onderscheidt zich door wat meer comfort dan de reguliere popfestivals. Door huisjes, in plaats van lekkende tentjes. Maar ook door beter eten. Schonere toiletten. Supermarkten. Een zwembad. En voor wie daar allemaal geen tijd voor heeft is er natuurlijk ook heel erg veel muziek, komend weekend bij Hilvarenbeek. Grote namen zijn Interpol, Franz Ferdinand, Pixies en James Blake. Beter bewaarde geheimen zijn George Ezra, Metronomy, De Lux, Mø of Larry Gus. En nog veel, veel meer. Geen Jungalow weten te bemachtigen? Dat tentje gaat niet lekken, het lijkt er op dat het droog blijft.

undefined

Fesitval De Parade

In de open lucht van de grote stad genieten van allerhande theater: het kan weer. Het rondreizende theaterfestival De Parade is neergestreken in Rotterdam, tot 29 juni in het Museumpark. Vervolgens doet het Den Haag en Utrecht aan, om de tournee op 24 augustus in Amsterdam af te sluiten.

Dominee Gremdaat komt een preek houden. Ellen ten Damme verzorgt een avond. Het bandje Clean Pete doet iets literairs met schrijfster Hanneke Hendrix. Met de koptelefoon op kan er gedanst worden in de Silent Disco, terwijl de kids worden zoetgehouden bij het kindertheater. In totaal zijn 67 theatervoorstellingen, en spelen er 37 bands. Meer informatie is te vinden op de website.

Acteurs van de voorstelling Collega & Collega op het theaterfestival de Parade in Rotterdam vorig jaar. Beeld anp
Acteurs van de voorstelling Collega & Collega op het theaterfestival de Parade in Rotterdam vorig jaar.Beeld anp

TivoliVredenburg opent deuren

Met de opening dit weekeinde van het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg in Utrecht heeft Nederland er een spectaculair gebouw bij. Niet alleen vanwege de opvallende buitenkant met bonte uitsteeksels en gevels die eruitzien als reusachtige pillenstrips.

Ook bijzonder is dat het 45 meter hoge gebouw een opeenstapeling is van vijf zalen met in totaal ruim vijfduizend stoelen voor nagenoeg alle muziekgenres, van klassiek en kamermuziek tot pop en jazz. Zondag geven de architecten rondleidingen door hun zalen. Die zijn zo goed geïsoleerd dat er in alle vijf tegelijk concerten kunnen worden gegeven.

Er zijn nog wel wat kinderziektes rond de geluidsisolatie van de popzaal. Bij try-outs is gebleken dat de zware bastonen doortrillen in de erboven gelegen kamermuziekzaal. De oorzaak is nog niet bekend.

Even een terugblik. Tivoli zoals het eerst was:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden