Cultuur deze Week: Rolling Stones, Pakistaanse opera en internationale dichters

Mick Jagger tijdens een optreden in 1976. Beeld afp
Mick Jagger tijdens een optreden in 1976.Beeld afp

Wat moet u zien, luisteren en lezen om een beetje mee te kunnen praten op het gebied van kunst, cultuur en media? De cultuurredactie van Trouw gidst u wekelijks door het aanbod.

Cultuurredactie

Nu al is duidelijk dat de 45ste editie van het oudste popfestival van Nederland de boeken in zal gaan als 'die Pinkpop met de Stones'. Festivalorganisator Jan Smeets moest diep in de buidel tasten (iets met zes nullen) maar eindelijk komen de Rolling Stones naar Landgraaf. Best bijzonder, in de afgelopen vijftig jaar deed de Britse band maar weinig festivals aan. Live meebrullen met 'Angie', zaterdagavond, 'misschien wel voor de laatste keer' - wat traditioneel bij ieder optreden van de Stones wordt gezegd.

En die andere grote naam, Metallica, sluit maandagavond het festival af, na een hele trits metalacts als Rob Zombie, Avenged Sevenfold en Mastodon. Overigens is in Engeland en België ophef ontstaan over de geplande Metallica-concerten op Glastonbury en Rock Werchter volgende maand. Zanger James Hetfield, fervent jachtliefhebber, heeft als een ware David Attenborough een documentaire over berenjacht van commentaar voorzien.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij veel dierenliefhebbende festivalbezoekers die een petitie zijn begonnen om de band te boycotten. Het Pinkpopconcert gaat vooralsnog gewoon door, Nederlandse berenliefhebbers of Metallica-haters hebben zich nog niet geroerd. Wel noemde SP-voorman Emiel Roemer als trouw Metallica-fan de reclame voor de jacht van Hetfield niet zo handig.

Holland Festival

Het begint een traditie te worden: een ster uit een niet-westerse muziektraditie op het Holland Festival. Dit jaar is het de Pakistaanse soefizangeres Abida Parveen. In haar geboorteland is de islamitische Parveen een levende legende. Haar materiaal haalt ze uit oude teksten van soefidichters, en zelf componeert ze de muziek. Ze nam al meer dan honderd cd's op, maar haar zien optreden is door haar persoonlijkheid een extra bijzondere ervaring. Op 6 juni treedt ze op in het Muziektheater in Amsterdam.

Poetry International Festival

Rotterdam kleurde de laatste dagen zwart, paars, groen en oranje. Dit jaar de festivalkleuren van de 45ste editie van het Poetry International Festival. Het festival waar vreemde tongen spreken in poëtische bewoording. Van tien tot veertien juni ontmoeten dichters uit onder andere Argentinië, China, Canada, Oman en buurland Duitsland elkaar in de Rotterdamse Schouwburg.

Om gedichten voor te dragen, interviews te geven óf om deel te nemen aan het vaste programmaonderdeel: dichters dansen niet. Echte dichters, zo schijnt, hangen. Wiebelen op zijn hoogst wat met hun linkerschouder en leunen veel liever met een biertje in de hand tegen de bar. Ga je voorlopig niet op vakantie, waan je dan even in het poëtische buitenland begin juni.

Prinses Beatrix bezocht vijf jaar geleden de veertigste editie van het Poetry International Festival. Omstanders zijn festivaldirecteur Bas Kwakman, dichters Yang Lian (R) en Mourid Barghoudi (L). Beeld anp
Prinses Beatrix bezocht vijf jaar geleden de veertigste editie van het Poetry International Festival. Omstanders zijn festivaldirecteur Bas Kwakman, dichters Yang Lian (R) en Mourid Barghoudi (L).Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden