Cultuur deze week: oorlogsverhalen, atlassen en iconische foto's

Beeld Scheepvaartmuseum

Wat moet u zien, luisteren en lezen om een beetje mee te kunnen praten op het gebied van kunst, cultuur en media? De cultuurredactie van Trouw gidst u wekelijks door het aanbod.

Iconische Fotografie
Als volksmenner met gebalde vuisten spreekt politicus Pieter Jelles Troelstra begin twintigste eeuw een menigte toe. De foto die daarvan gemaakt werd is iconisch geworden voor zijn oproep tot een socialistische revolutie in Nederland.

Maar als je goed kijkt naar de petjes van de toeschouwers staat er 'algemeen kiesrecht' opgeschreven. De foto is zes jaar voordat Troelstra tot revolutie opriep genomen. Troelstra houdt een bevlogen speech voor vrouwenkiesrecht, niet om de proletariërs van Nederland te verenigen.

Daarom: nooit zomaar een foto geloven. Dat is de boodschap van de tentoonstelling 'iconische fotografie en hedendaagse beeldcultuur' in het Persmuseum. Muren vol iconische foto's inclusief de context waarin ze gemaakt zijn. Vanaf 27 maart tot 31 augustus te zien.

Vrijdag 28 maart een uitgebreider verhaal in Trouw, met de vraag wat de iconische foto van de nucleaire top wordt.

Beeld Publiek domein

Historische atlassen
Willem Barentsz, de bekende zeeman die sneuvelde op Nova Zembla, kon niet alleen varen. Hij ontwierp ook wereldkaarten. En dat was een vak op zich, in de zestiende eeuw. Urenlang reisdagboeken doorspitten om te kunnen bepalen hoe groot nu precies de afstand tussen Amsterdam en Antwerpen was.

Oudere kaarten bestuderen, nog eens in de haven met wat zeelui bakkeleien. Dan een schets maken, met uitleg erbij gekrabbeld voor de zeeman die de atlas mee op reis zou nemen. Het 'Caertboek' van Barentsz werd in 1595 uitgegeven. Het is één van de atlassen die straks te zien is in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling 'De Atlassen' gaat op 1 april open voor publiek.

Komende maandag meer over oude wereldkaarten in Trouw.

Beeld Scheepvaartmuseum


Ida

Een Pools landschap in zwart wit. Ida wandelt door de sneeuw. Koffer in haar hand, nonnenkap op haar hoofd. Ze gaat van het klooster weg om haar enige familielid op te zoeken. Wanda, haar drinkende en rokende tante. Die vertelt Ida dat ze niet Pools maar joods is.

Het is inmiddels 1962 - de oorlog is achter de rug. Ida duikt in haar duistere familiegeschiedenis, samen met haar tante. De film van Pawel Pawlikowski gaat over het antisemitisme in Polen, dat na de oorlog niet zomaar weg was. De film met Agata Trzebuchowska als Ida en Agata Kulesza als Wanda draait vanaf 27 maart in de bioscopen.


Oorlogsverhalen
Voor wie liever binnen blijft dit weekend: het boek 'Oorlogsverhalen' van Phil Klay is een aanrader. Hij vocht een jaar in Irak. Hij opent zijn boek met: "We schoten op honden. Niet per ongeluk, maar expres. We noemden het 'operatie Scooby'. Ik ben een hondenmens, dus ik dacht daar veel over na."
Klays bundel met verhalen geeft een haarscherp beeld van wat soldaten meemaken.

Beeld Lebowski Publishers
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden