Cultuur deze Week: Oerol, War Horse en Krystian Zimerman

Een theatergezelschap tijdens een repetitie voor het theaterfestival Oerol. De 33ste editie van evenement vindt plaats van 13 tot en met 22 juni. Beeld anp
Een theatergezelschap tijdens een repetitie voor het theaterfestival Oerol. De 33ste editie van evenement vindt plaats van 13 tot en met 22 juni.Beeld anp

Wat moet u zien, luisteren en lezen om een beetje mee te kunnen praten op het gebied van kunst, cultuur en media? De cultuurredactie van Trouw gidst u wekelijks door het aanbod.

Cultuurredactie

Oerol
Files op de fietspaden door de duinen, rijen voor de bar in de kroegen. Eens per jaar stroomt Terschelling vol met bezoekers van Oerol. Vrijdag begint dit tiendaagse festival, dat grote en kleine theaterbelevenissen biedt. Daarnaast is er muziek en beeldende kunst. Opvallend dit jaar: de kwelders die ontwikkeld worden met hagen van wilgentakken die vanuit de lucht gezien een schilderij van Mondriaan vormen.

Krystian Zimerman
Een waarschuwing vooraf: niet hoesten, niet met het programmaboekje ritselen, geen hoestsnoepjes uitpakken, niet op het verkeerde moment applaudiseren.
Pianist Krystian Zimerman merkt het liefst niet dat er publiek in de zaal zit. De meester der meesterpianisten is een perfectionist. Zelfs zijn haar zit altijd onberispelijk. Om de perfecte uitvoering te kunnen geven wil hij niet worden afgeleid.

Maar het resultaat is er meestal naar. Bezoekers van het Concertgebouw in Amsterdam hebben daarom zondagavond een perfecte avond in het vooruitzicht. Zimerman speelt dan de drie laatste sonates van Beethoven, het summum van diepzinnige pianistiek.

Krystian Zimerman in 1975

War Horse
Het paard Joey is de grootste attractie van de voorstelling 'War Horse', die zaterdag in première gaat in Carré. De voorstelling gaat over de vriendschap tussen de jonge Albert en zijn paard Joey. Drie poppenspelers spelen gezamenlijk het enorme paard. Twee van hen dragen de romp van het paard door middel van een harnas dat ze om hebben. Met hun handen bewegen ze de benen. Een derde speler bevindt zich buiten het paard en beweegt het hoofd.

Wekenlang is er geoefend om het paard levensecht op het podium te krijgen. Volgens de trainer van de poppenspelers, Craig Leo, zijn het de kleine dingen die het paard 'levend' maken. "Het bewegen van een oor of een staart, een kleine verplaatsing van zijn gewicht. Als je te veel doet, dan verdrinken die bewegingen. Hoe minder je doet, hoe meer het betekent."

War Horse moet een van de opmerkelijkste voorstellingen van het Holland Festival worden.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden