Cultuur deze week: Koningsdag, Shakespeare en therapeutische kunst

null Beeld anp
Beeld anp

Wat moet u zien, lezen en luisteren om een beetje mee te kunnen praten op cultureel gebied? Wekelijks gidst Trouw u door het aanbod.

Dansen op Koningsdag
Koningsdag: het hele land gaat dit weekend plat voor vrijmarkten, oranjebitter, en muziek. Heel veel muziek. Op vrijdagnacht, de dag zelf, en de dag erna. Begin bijvoorbeeld vrijdagavond op gratis popfestival Life I Live in Den Haag (voorheen KoninginneNach) waar enkele grote namen van eigen bodem staan, zoals de polderrockers van Daryll-Ann, Moss en Town of Saints. Voetjes gaan definitief van de vloer bij Baskerville en de Belgische rapster Coely.

Diezelfde nacht is er het eerste grote feestje in de nieuwe Tivoli Vredenburg te Utrecht. De officiële opening komt nog, maar op Koningsnacht wordt in de spiksplinternieuwe zalen Ronda en Pandora alvast het feest De Revolutie gehouden, met onder anderen technogrootheden Chris Liebing (Duitsland) en de Russische Nina Kravitz.

Op Koningsdag zelf nog puf? Ga richting Nijmegen, voor Oranjepop waar onder andere Eefje de Visser en Mozes & the Firstborn de eerste koninklijke verjaardag van Willem-Alexander vieren. Ook leuk: het tweedaagse Oranjebitter Festival in Rotterdam met de hiphopgrootheden van De La Soul, de Jeugd van Tegenwoordig, en Rotterdamse publiekslievelingen The Kik.

Voor het hardere werk moet je naar de Maassilo (Ben Klock, Speedy J) of naar Amsterdam voor het Kingslandfestival (Armin van Buuren, Sandrien, Showtek). Liever harde gitaren dan harde beats? Ga dan naar het Klokgebouw in Eindhoven voor Klok Rock Orange, met onder andere Peter Pan Speedrock en Traumahelikopter.

Feestgangers blazen even uit op het Centraal Station van Amsterdam na twee dagen van festiviteiten rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld anp
Feestgangers blazen even uit op het Centraal Station van Amsterdam na twee dagen van festiviteiten rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld anp

Shakespeare in theater
William Shakespeare is 450 jaar en dat zullen we weten. Het Engelse Globe Theatre - dat doorgaans speelt op de plek waar Shakespeare's Londense theater stond - trekt vanaf zijn geboortedag 23 april over de wereld om in elk land 'Hamlet' te spelen. Daar zullen ze twee jaar over doen, zodat ze klaar zijn als in 2016 William's 400ste sterfdag - ook op 23 april - zal worden herdacht.

Nederland is het eerste van 205 landen waar 'Hamlet' te zien zal zijn. Dinsdag 29 april staan ze in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Of het stuk werkelijk overal kan worden opgevoerd is de vraag. Amnesty protesteerde al tegen een voorstelling in Noord-Korea.

Acteurs van het Shakespeare Global Theatre tijdens repetities in Londen. Beeld epa
Acteurs van het Shakespeare Global Theatre tijdens repetities in Londen.Beeld epa

Kunst is Therapie
Waarom zetten musea alleen zakelijke informatie op de tekstbordjes bij kunstwerken? Filosoof Alain de Botton en kunsthistoricus John Armstrong schrijven in hun boek ' Kunst is therapie' dat kunst veel meer waarde voor mensen kan hebben dan nu het geval is.

Kunstwerken zouden bij veel problemen in het leven kunnen helpen en zelfs een therapeutisch effect hebben. Een prikkelend statement, dat ook voor veel ergernis zorgt. Hoe het uitpakt is vanaf morgen te zien in het Rijksmuseum, waar de twee heren nieuwe tekstbordjes - met therapeutische inzichten - hebben geschreven bij 150 objecten uit het museum en de museumwinkel.

Who is afraid of...
Barnett Newman's 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III' is terug in het Stedelijk Museum. In 1986 bewerkte een verwarde man het immense rode doek met een stanleymes. Daarna werd het door restaurator Daniel Goldreyer gerestaureerd. Maar toen het in 2001 weer in het museum hing, riep het grote teleurstelling op. Het magische was weg.

Goldreyer bleek het doek niet gerestaureerd te hebben, maar had het drie keer met andere verf overgeschilderd. 'Who's Afraid of...' verdween uit het zicht. Maar nu is het werk weer te zien in het Stedelijk. Samen met andere grote werken van de Amerikaan. Zo hangt ook 'Cathedra' weer. Ook dit blauwe schilderij werd door de verwarde man met een stanleymes aangevallen. Dit keer pakte de restauratie wel goed uit.

Het schilderij Who is afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman wordt opgehangen in het Stedelijk Museum. Beeld anp
Het schilderij Who is afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman wordt opgehangen in het Stedelijk Museum.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden