Cultuur deze week: Boekenweek, Krimcultuur en: een Nederlandse Borgen?

De Deal: de nieuwe Borgen?Beeld Vara

Wat moet u zien, lezen en luisteren om een beetje mee te kunnen praten op cultureel gebied? Wekelijks gidst Trouw u door het aanbod.

Boekenweek: Ga naar Nijmegen en niet naar Polare
Morgen is het eerst Bal en dan begint de Boekenweek 2014. 'Ondertussen ergens anders' is het motto tijdens de Boekenweek 2014 die morgenavond begint met het 63e Het Buitenaards Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Reizen is het thema en reizen is altijd goed.

Maar levert het ook automatisch betere literatuur op als schrijvers zich met enige regelmaat verplaatsen? Het antwoord van Arnon Grunberg, Oek de Jong, Wanda Reisel, Thomas Heerma van Voss, Joke van Leeuwen en Jan Siebelink leest u morgen in de papieren versie van Trouw.

Over 'Ondertussen ergens anders' gesproken: u kunt nog naar Nijmegen, ver van de Amsterdamse literaire elite. Op zaterdagavond voltrekt zich in Concertgebouw De Vereeniging namelijk het Nijmeegs Boekenfeest met schrijvers, dj's, muzikanten en wetenschappers. Met onder meer Redmond O'Hanlon, Tommy Wieringa en Cees Nooteboom. Diezelfde Tommy Wieringa schreef deze editie het Boekenweekgeschenk, getiteld 'Een mooie jonge vrouw 'en Jelle Brandt Corstius het Boekenweekessay 'Arctisch dagboek'. In iedere boekhandel verkrijgbaar. Behalve bij Polare.

Tommy Wieringa schreef het boekenweekgeschenkBeeld ANP

De deal: Een Nederlandse 'Borgen'?
De PVV heet de Vrijheidspartij, Geert Wilders heet Wouters en Fleur Agema is omgedoopt tot Roos in de nieuwe politieke thriller van de Vara. Zaterdag wordt het eerste deel uitgezonden.

PVV-politici zullen niet staan te applaudisseren nu het evenbeeld van hun partij de hoofdrol speelt in een spannende televisieserie. 'De Deal' gaat over een infiltratiepoging van een jonge journaliste in een populistische partij die steeds meer macht dreigt te krijgen in de Haagse politiek. Volgens de makers is het een verhaal 'op de grens van feit en fictie'. In de Vrijheidspartij is sprake van onderlinge meningsverschillen tussen de harde anti-islam-vleugel en de stroming die meer nadruk legt op volksgezondheid en sociale kwesties.

In de serie heeft de partijleider alle macht. Zijn PVV/Vrijheidspartij krijgt financiële steun uit het buitenland. Allemaal op de grens van feiten en fictie. Maar het is zo spannend en sensationeel gemaakt met al die verhaallijnen over buitenlandse geheime diensten, dat de gewone Haagse werkelijkheid uit beeld verdwijnt. Daarom wordt De Deal nergens een Hollandse variant op de Deense serie Borgen, die veel beter het reilen en zeilen van de politiek in een klein land liet zien. De Deal. Vara Nederland 2. Zaterdag 8, 15 en 22 maart. 20.20 uur.

De DealBeeld Vara

De Krim
het Russische leger heeft de Krim overgenomen om de etnische Russen te beschermen. Oekraïners en Krim-Tataren voelen zich in het nauw gebracht. Ruim twintig eeuwen geleden leefden de verschillende bevolkingsgroepen op de Krim wel vreedzaam samen. Grieken verbaasden zich wel over de Scythen, Sarmaten en Tauriërs, maar over en weer werd er flink gehandeld en nam men elkaars cultuur over. Dat kun je zien op de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' die toevallig nu in het Allard Pierson Museum te zien is. Het aantal bezoekers is door de actualiteit opvallend hoog. Terecht, want de schitterende voorwerpen uit die tijd (500 v. Chr. - 100 na Chr.) die voornamelijk in graven zijn gevonden, zijn mooi gepresenteerd.

Hanger met hert, gevonden op de KrimBeeld Allard Pierson
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden