Culturele kaalslag bedreigt Max Euwe Centrum

U kent het soort mensen vast wel. Klagen dat het leven zo schrikbarend duur is. Het gas, het water, de elektra. En dan de huurprijzen natuurlijk. Door gebrek aan geld of motivatie nooit een eigen huis gekocht en nu de pineut. 'Wij worden dubbel gepakt', hoor je dan. 'Er komt geen eigendom naar je toe, maar je hebt wel de jaarlijkse huurverhoging.'

Eric Hornstra

Deze week werd ik weer eens met zo'n klacht geconfronteerd, toen er een envelop op de mat viel. Ditmaal in een heel andere setting, dat zeker. Het was een brandbrief van het Max Euwe Centrum, waarin werd gerept van een zorgelijk gestegen huurprijs van het onderkomen. Voor wie dit schaakcentrum niet kent: het MEC is gevestigd in het centrum van Amsterdam, vlak bij het Leidseplein aan (hoe toepasselijk) het Max Euwe Plein. Het centrum bezit niet alleen de grootste schaakbibliotheek van ons land, wie de moeite neemt aan te bellen kan er ook genieten van de permanente Euwe-tentoonstelling of een van de wisselende exposities.

Wat was het probleem in de brief? Een huurverhoging voor een museum annex studieruimte klinkt alleszins redelijk. Als de gewone burger er aan moet geloven, dan mag dat toch ook gelden voor verenigingen of stichtingen. Vier, vijf of zes procent; het is maar net hoe Volkshuisvesting besluit.

Het bestuur van het Max Euwe Centrum heeft echter een ernstiger probleem. Ooit, in 1989, besloot toenmalig burgemeester Van Thijn dat er in de binnenstad ruimte diende te zijn voor maatschappelijke en/of culturele organen. Tegen een bescheiden huur kregen organisaties als het MEC en Artsen zonder Grenzen hun plek in het stadscentrum toebedeeld. Keurig met een erfpachtregeling die tot 2039 zou doorlopen.

Die tijd lijkt voorbij. WPM Vastgoedmanagement & Beheer is de eigenaar van het complex en heeft alle gebruikers te kennen gegeven dat het uit is met de pret. Het bedrijf kent de monopoly-regels en vindt een marktconforme regeling gepast. Of de huurders dus maar even akkoord willen gaan met een verhoging van 250 procent. Wie weigert, dient het pand per 1 augustus te verlaten.

,,Zo'n keiharde opstelling zou het einde van het centrum betekenen'', zegt bestuursvoorzitter Errit Petersma desgevraagd. ,,Zelfs als wij na een juridisch gevecht moeten vertrekken, hebben we drie ton nodig om de ruimte terug te brengen in de door WPM gewenste oude staat.''

Ik ken WPM Vastgoedmanagement & Beheer niet. En ik heb geen flauw idee of het bedrijf op de beurs genoteerd staat. Wel weet ik zeker dat ik van een firma die straks zo'n culturele kaalslag op zijn geweten heeft, nooit of te nimmer een aandeel zou willen bezitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden