Cultureel erfgoed is overal

Thematische atlassen blijken succesformule

Herman Pleij wil de waterstanden terug. De professor zei dat gisteren bij de lancering van de nieuwste Bosatlas, die aan het cultureel erfgoed is gewijd. Een groeimarkt, constateert Pleij. Sinds de teloorgang van de verzuiling groeit onze behoefte aan houvast en rituelen, en daarin voorziet ons erfgoed.

De waterstanden zijn ook erfgoed. De berichten zijn van de radio verdwenen, nu schippers op een efficiëntere manier te weten komen of ze wel of niet onder een brug kunnen doorvaren. "Men heeft de betekenis ervan onderschat", schmiert Pleij. "Het was een lekengebed: min 3, nou dat zette meteen een domper op de dag. Plus zeven, dan ging je fluitend de straat op."

In de nieuwe Bosatlas staan echter geen waterstanden. De samenstellers moesten kiezen, want erfgoed is overal, zegt Peter Vroege van Noordhoff Uitgevers. "Alleen al met erfgoed in Amsterdam zou je zes atlassen kunnen vullen."

De hoofdstukken zijn vrij traditioneel: landschappen, arbeid, voorzieningen, bestuur en cultuur, en levend erfgoed. Een is gewijd aan wat Nederlanders hebben nagelaten in het buitenland. "Nokkievol wowmomenten", zegt Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. De atlas is "het geweten van cultureel Nederland".

De atlas bouwt voort op die van Nederland en die van de geschiedenis van Nederland. Drie Bosatlassen die eigenlijk hetzelfde thema belichten, erkent uitgever Vroege. Met dezelfde stijl, bedoeld voor het grote publiek. "Een bladerboek", vindt Pleij, "een winteravondboek".

Het blijkt een succesformule: van de Bosatlas van Nederland zijn 75.000 exemplaren verkocht, van de geschiedenisatlas 45.000. Die van het cultureel erfgoed verschijnt in een oplage van 40.000.

Eerder bleek de Wereld Bosatlas met 72.000 exemplaren een succes, net als de Bosatlas Nederland van Boven (67.000), die vorig jaar verscheen bij het gelijknamige tv-programma van de VPRO. De Bosatlas van Friesland ging 18.000 keer over de toonbank. Andere provincies halen dat nooit, denkt Vroege. "Maar we denken over een atlas van Amsterdam." Half november verschijnt de Bosatlas van de Voeding, als vijfde in het rijtje thema-atlassen waarin ook het klimaat, de energie, ondergronds Nederland en Nederland Waterland zijn verschenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden