Cultureel beleggen nog vrij onbekend

AMSTERDAM - Veel culturele instellingen in Nederland zijn niet, of onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van cultureel beleggen. Een nieuwe regeling daarvoor maakt het fiscaal aantrekkelijk voor particulieren om te beleggen in culturele fondsen, waaruit instellingen tegen een lage rente geld kunnen lenen.

Dat geld kunnen de musea en instellingen voor podiumkunsten gebruiken voor bijvoorbeeld verbouwingen, nieuwe aankopen of speciale producties. De instellingen, die maandag tijdens een speciale conferentie werden ingelicht over de regeling, reageerden over het algemeen enthousiast, maar hebben ook nog vragen.

Onduidelijkheid is er vooral over de voorwaarden voor lenen via een cultureel fonds. Investeringsprojecten moeten bijvoorbeeld 'van cultureel belang' zijn, maar wat dat precies inhoudt, blijft vaag. Ook denken sommige instellingen moeilijk te kunnen voldoen aan een tweede voorwaarde: aantonen dat hun beoogde investering voldoende rendement zal hebben.

,,Ik zie maar weinig projecten waarbij je dat van tevoren kunt aangeven', zegt Jaap Mulders, zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en Het Muziektheater. ,,Je kunt niet zeggen wat het oplevert als je een nieuwe danser aanneemt. En als het rendement wél behaald wordt, betekent dat dan subsidieverlaging? Dan werkt het averechts: voor de podiumkunsten is juist de continuïteit van subsidies van levensbelang.' Ook voor Jetta Ernst, zakelijk leidster van de Paardenkathedraal, is de regeling nog 'te vaag'. ,,Ik begrijp niet helemaal hoe het werkt. Zeker voor kleinere instellingen zie ik het voordeel nog niet. Een zachte lening is prettig, maar je moet vast ook veel lenen, en dat kunnen wij niet.'

Weinig instellingen hebben zich al echt verdiept in de nieuwe regeling. Sommige omdat ze menen dat ze toch niet in aanmerking komen, andere -vooral regionale- omdat ze er nog niet van op de hoogte zijn.

Volgens een voorlichter van het ministerie van OCW heeft de regeling tijd nodig: ,,Bij groen beleggen heeft het ook even geduurd. Maandag waren alleen de grotere organisaties aanwezig. Ook dat er nog veel onduidelijkheden zijn, verbaast ons niets, de voorlichting is net op gang gekomen. Dat het beleggen de subsidies in gevaar brengt of vervangt, is onzin: het is slechts een aanvulling. De voorwaarde van voldoende rendement is ook niet vreemd, dat moet je bij een gewone lening toch ook kunnen aantonen? Het wachten is nu op het initiatief van de banken en instellingen. Maar dat er interesse is, weten we zeker; anders waren we hier nooit aan begonnen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden