Culivaria

Hoe Hollands eten we eigenlijk?

wat eet nederland eigenlijk? Eke Mariën - bekend van Cook&Chemist en Boerenjongens - vroeg via twitter en Facebook om hem door te geven wat er die avond op tafel stond. Zo creëerde hij een feest-der-herkinningdatabase, waar hij de top 100 uit distilleerde. In het boek geeft hij alle honderd recepten, soms met een originele twist. Hoe Hollands is Hollands eigenijk? Op nummer 1 met stip spaghetti met tomatensaus. Meteen na de kipfilet met sla staat op nummer 3 de pizza. Gehaktbal en stamppot boerenkool houden echter de vaderlandse eer hoog met respectievelijk de vierde en vijfde positie.

Eke Mariën, 100x Hollands, uitgeverij Karakter, €15

Braden aan een snoer

spiezen op de barbecue betekent altijd gehannes. Ze vallen tussen de spijltjes van het rooster, de stokjes verbranden of zijn te heet om beet te pakken. Maar de FireWire biedt de oplossing. Een flexibel roestvrijstalen snoer van 56 centimeter met een pin eraan om vlees, vis, groente of fruit in een lange sliert aan elkaar te rijgen, waarna het geheel als een spiraal op de barbecue kan. Of opgerold in de marinade, want het metaal kan prima tegen zuren. Prijs: € 14,95 per 2 stuks of € 9,95 voor 1 inclusief kookboekje met 20 recepten. www.brutuskookt.nl

Postbode brengt Margarita-ijs

roomijs per post, het moet toch niet gekker worden. De wondere wereld der technologie maakt het mogelijk. In een doos met droogijs van min-zeventig graden komt het met de postbesteldienst mee, hard als de tanden van de dood. In lappen ijskouden kunststof schuilt een nogal normale doos waar het ijs in zit. Die moet eerst een poosje in een gewone vriezer, om op te warmen van de temperatuur waarin het spul is aangekomen. Margarita-ijs, heet het, naar de beroemde cocktail met tequila en citroensap. Het is bedacht en uitgevoerd door culischrijver en ijsmaker Gerrit Jan Groothedde. Vandaag besteld, morgen voor de deur, want het geheel past niet door de brievenbus. Lekker ijs met een licht citroensmaakje. De alcohol proef je er niet aan af, maar zit er wel in. Het nadeel? De prijs. Dertig euro is een hoop geld voor een kilo bevroren cocktail, al wordt die dan wel thuis bezorgd. www.margaritaijs.nl

Italiaans bier bij de picknick

denk je aan italiË, dan denk je aan pasta, pizza, gelati en pomodori. Aan wijn, grappa, limoncello en prosecco. Aan design, mode, Ferrari en Lamborghini. Maar aan bier? Nou nee. Dat is het Romeinse biermerk Peroni een doorn in het oog. Het licht sprankelende bier zit al in stijlvolle blauwe flesjes, maar dat was kennelijk niet genoeg. Daarom verzonnen de brouwers een picknickbox, waarvoor ze een samenwerking aangingen met de fameuze Italiaanse sterrenchef Giorgio Locatelli. Die bedacht een serie aperitiefhapjes, bedoeld voor een picknick in het park, uiteraard met een biertje erbij. Het boekje met recepten zit samen met zes flesjes Peroni Nastro Azzurro en een glas in een limited edition giftpack.

Verkrijgbaar bij Gall & Gall, € 9,99

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden