Cuijk ontsnapt aan bestuurscrisis

Van onze correspondent CUIJK - Cuijk is gisteravond ontsnapt aan een heuse bestuurscrisis. Wethouder W. van Heumen-Janssen besloot uiteindelijk vrijwillig haar zetel in het college van B en W in deze Brabantse gemeente op te geven, “om het begrotingsdebat niet te verstoren”.

Haar drie mannelijke collega's hadden hun portefeuilles anderhalve week geleden opgegeven, uit onvrede over het aanblijven van de in hun ogen eigengereide, en kwalitatief tekortschietende wethouder.

Hun 64-jarige rivale hield haar poot in eerste instantie nog stijf. “Ik ga niet weg. Ze moeten me maar wegsturen”, klonk het kordaat. Maar gisteren bond zij in.

De inwoners van Cuijk waren er op de afgeladen publieke tribune eens goed voor gaan zitten. Eindelijk zouden ze een politieke crisis van dichtbij meemaken. En het zou genieten worden, want beide partijen hadden elkaar in de media de oren reeds flink gewassen.

Mevrouw Van Heumen veronderstelde “dat met mij erbij, de heren geen schuine moppen kunnen vertellen. Dat zint ze niet.”

De druppel die de emmer voor de mannen deed overlopen, was de wijziging van het standpunt van mevrouw Van Heumen over enkele belangrijke gemeentelijke plannen. Afgesproken was dat alle wethouders de plannen zouden steunen, maar Van Heumen veranderde op het laatste moment telkens van gedachte.

Binnenkort beginnen de college-onderhandelingen in Cuijk. Met Van Heumen als raadslid. Tussen achttien mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden