Review

Cui Jian noodt tot meezingen

Voor zijn baanbrekende werk voor de Chinese jeugd kreeg rockster Cui Jian vorige maand een prijs van het Prins Claus Fonds. De rocker, die tijdens de studentenopstand in 1989 een concert gaf op het Tienanmenplein, speelde zondag in de Amsterdamse Melkweg: van trendsetter tot underground cultfiguur.

In 1989 gaf hij tijdens de studentenopstand in Peking een rockconcert op het Plein van de Hemelse Vrede. Hij zong (vrij vertaald): ,,Ik wil deel van je zijn en mijn vrijheid ook de jouwe maken. Maar je houdt me voor de gek en zegt dat ik niets ben'. De protestbeweging maakte dit lied -'Nothing to my name'- tot haar strijdlied. Hij kreeg hierdoor wereldwijde media-aandacht: Cui Jian, de 'godfather'van de Chinese rock-'n-roll.

Zondagavond stond hij met zijn vijfmansband op het podium van de Amsterdamse Melkweg. Het concert vloeide voort uit zijn onderscheiding met de Prins Claus Prijs, december vorig jaar. Jian kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk voor de Chinese jeugdcultuur.

De vijf Chinezen lieten zondagavond horen dat je niet per se uit Engeland of Amerika hoeft te komen om een populair westers repertoire aan te kunnen. Ze speelden rockballads, ska, reggae, funky hiphop met vlammende raps en onvervalste rock-'n-roll.

Opvallend was de rol van de in Madagaskar geboren leadgitarist. Met een ongekend ritmegevoel geselde hij de snaren van zijn gitaar alsof het een drumstel was. De drummer speelde strakke funkpartijen maar kon ook lekker swingen. Soms nam een ritmebox zijn plaats in en rapte hij felle duetten met Jian. De bas- en tenorsaxofonist bleek ook een begenanigd speler van de xiao, de Chinese houten fluit. De rauwe akoestische klank kleurde perfect bij Jians schorre stem en gaf zo een authentieke context aan zijn Chinese teksten.

Cui Jian is niet de zoveelste oosterse imitator van westerse rocksterren. Jian: ,,Ik wil een westerse melodie met een Chinese klank en tekst laten samensmelten.' Met name de noordwest-Chinese, korte, felle zangstijl met een reggae-achtig ritme, hoor je terug in zijn muziek. Deze past goed bij zijn voorliefde voor bands als The Clash en The Police.

Het publiek in de vrijwel uitverkochte Melkweg bestond voor de helft uit Chinese Nederlanders. Met name de ballads -waaronder het onvermijdelijke 'Nothing to my name'- zongen ze luidkeels mee. Jian: ,,Als ik in Europa ben speel ik het liefst voor een Chinees publiek. Ik wil die wereldburgers een thuisgevoel geven'.

Jian speelde stukken van al zijn cd's. ,,Op mijn eerste twee cd's staat vooral een rockrepertoire. Maar mijn derde en laatste cd is heel anders. Hierop gebruik ik rap en hiphop. Deze muziek gaat geen problemen uit de weg maar stelt ze juist aan de kaak.'

Helaas voor Jian wil niet iedereen zijn kritische boodschap horen. De post-Tiananmengeneratie droomt liever weg bij canto-pop, Cantonese mierzoete popliedjes uit Hongkong en Taiwan. Op het Plein van de Hemelse Vrede was Jian trendsetter. Nu is de 40-jarige 'godfather' cultfiguur van de underground. Zondagavond in De Melkweg stond hij gewoon lekker te spelen.

Het concert in de Melkweg werd mede gesubsidieerd door de NPS, die vanavond een interview met Ciu Jian uitzendt via Radio 5 vanaf 20.30 uur. De concertopnamen zijn te beluisteren op 21 april op 4FM vanaf 23.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden