Cubanen likken wonden na orkaan Ike

Orkaan Ike heeft vooral op Cuba grote schade aangericht. Internationale hulp is welkom, behalve van de Verenigde Staten.

Meer dan een half uur duurde gisteren het nieuwsbericht waarin een verslaggever van de Cubaanse televisie de schade opsomde die de orkanen Gustav en Ike hadden aangericht. Zeven mensen kwamen om het leven, 200.000 Cubanen zijn dakloos en 100.000 mensen hebben tijdelijk elders onderdak. De materiële schade op het toch al arme eiland bedraagt ongeveer 3,5 miljard euro.

Gustav trof Cuba op 30 augustus, Ike een week later. De Cubaanse regering noemt ze „zonder twijfel de meest vernietigende” orkanen die Cuba ooit getroffen hebben. Het is voor het eerst in jaren dat er op Cuba mensen zijn omgekomen door een orkaan. Volgens de Cubaanse krant Granma is het hun eigen schuld; ze zouden hebben geweigerd naar de overheid te luisteren.

Met name de landbouw heeft het zwaar te verduren gehad. Volgens onderminister van landbouw Alcides Lopez is in de provincies Holguin en Las Tunas 90 procent van de landbouwproductie verwoest. Meer dan een half miljoen hectare suikerriet is weggespoeld, veel bananenplantages zijn compleet vernietigd en de tabakindustrie in de meest westelijke provincie, Pinar del Rio, is lamgelegd. Daarnaast zijn 450.000 huizen beschadigd, waarvan 36.000 onherstelbaar. Ook 1200 scholen, 300 gezondheidsinstellingen, 26 ziekenhuizen en 14 bejaardentehuizen zijn zwaar getroffen.

De hoofdstad Havana is ontkomen aan de grootste ellende, maar ook hier zijn de gevolgen van de storm te voelen. Winkels blijven leeg en zelfs voor de meest elementaire levensbehoeften staan lange rijen.

Spanje, Brazilië en Rusland sturen hulpgoederen en de Verenigde Naties, Ecuador en Venezuela hebben geld beschikbaar gesteld voor de wederopbouw. Maar de Cubaanse regering heeft een aanbod van vijf miljoen dollar aan hulpgoederen uit de Verenigde Staten resoluut van de hand gewezen zolang de VS hun handelsembargo tegen het communistische eiland handhaven.

De krant Granma meldt verder dat de belangrijkste industrie op Cuba, de nikkelproductie, weer langzaam op gang komt en dat de Cubaanse president Raúl Castro haast wil maken met zijn plannen om braakliggend overheidsland over te dragen aan privéboeren zodat de voedselproductie weer zo snel mogelijk op peil is. De Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay heeft weinig schade ondervonden van de orkanen.

Niet alleen Cuba, maar ook Haïti werd zwaar getroffen. In de stad Gonaïves vielen ruim honderd doden.

Maandag bracht de Russische vicepremier Igor Setsjin een bezoek aan Cuba om de stormschade op te nemen en de handelsbetrekkingen te verstevigen. Het is zijn tweede bezoek in twee maanden tijd. De bezoeken worden door beide landen omschreven als het vernieuwen van ’traditionele banden’. Geruchten dat er onder andere gesproken werd over het gebruik van Cuba als een herbevoorradingspost voor Russische atoombommenwerpers, worden door Moskou tegengesproken.

Na zijn bezoek beloofde Setsjin meer hulp, waaronder voedsel en middelen om het elektriciteitsnet te herstellen. Hij belooft ook om banden in de scheepvaart, energie en auto-industrie te versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden