Cubanen in Miami bitter

President Bill Clinton is bereid het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba te verzachten. Voorwaarde is dat dit niet de handen bindt van het Witte Huis, met name bij het voeren van een eigen buitenlands beleid.

Bert van Panhuis

De zorgvuldigheid waarmee de president reageert op het besluit van het Congres om de verkoop van voedsel en medicijnen aan Cuba toe te staan, geeft aan dat Clinton -zeker in dit verkiezingsjaar- niet te rigide wil lijken, maar ook de Cubaanse gemeenschap niet tegen zich in het harnas wil jagen.

Ofschoon de Cubaanse Amerikanen in Miami bitter, maar zonder noemenswaardige rellen Elian Gonzalez met zijn vader hebben laten vertrekken, is de wrok tegen de regering groot. Vooral Clinton en minister Janet Reno van justitie zijn uit de gratie als 'handlangers' van de gehate Fidel Castro. Reno is afkomstig uit Miami en heeft de afgelopen tijd bij bezoeken mogen ervaren dat ze door de Cubaanse gemeenschap wordt uitgespuugd. Er zal veel tijd in verzoening moeten worden gestoken, zei ze gisteren. Om eraan toe te voegen dat het niet zeker is dat het ooit goed zal komen.

Aan de andere kant voelen president en minister zich gesteund door de publieke opinie, die in grote meerderheid voorstander was en bleef van de hereniging van vader en kind. Een minder grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking begint ook vraagtekens te zetten bij het handelsembargo tegen Cuba. De dag voor Elians vertrek besloten de republikeinen in het Congres de voedselverkoop vrij te geven. Dat gebaar is voornamelijk symbolisch; Amerikaanse boeren kunnen karrenvrachten voedsel verschepen, de gewone Cubanen hebben geen geld om het te kopen.

Het beste af zijn nog steeds Cubanen die familie aan de Amerikaanse kant van de Straat van Florida hebben wonen. Die sturen overlevingspakketten naar het eiland van Castro. En in die pakketten zit niet alleen zeep en tandpasta en al die middelen waar Cubaanse gezinnen om vechten. Ook Amerikaanse merkkleding en cd's vinden hun weg naar de Cubaanse jongeren. Elian is allang geen uitzondering meer met zijn baseballpet en team-shirtjes. Castro vindt het cultureel imperialisme, maar kan er weinig tegen doen.

De Cubaanse gemeenschap is binnen de Amerikaanse door de zaak-Elian geïsoleerd geraakt. De afgelopen maanden hielden in Miami de Cubanen en niet-Cubanen (blanken, andere latino's, Haïtianen) over en weer de meest grove scheldkanonnades. Maar Washington, waar de beslissingen over het handelsembargo worden genomen, blijft voorzichtig. Al Gore en George Bush hebben dit najaar beiden misschien de steun van Florida nodig om president te worden en zullen de Cubanen niet tegen zich in het harnas willen jagen. Als Amerika een handreiking gaat doen, dan zeker niet aan deze zijde van 7 november, de dag van de presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden