Cubaanse overheid legt kritische weblog aan banden

De populairste weblog van Cuba is door de overheid geblokkeerd. Blogger Yoani Sanchez levert te veel kritiek op de gebroeders Castro.

door Zosia Kooi

„Ik verlang niet naar een ’charismatische’ leider, ik droom van een ’pragmatische’ huisvrouw als het hoofd van Cuba.” Dat schrijft de Cubaanse Yoani Sanchez (32) op haar weblog Generation Y van 7 februari. Hiermee uit zij voorzichtig, maar openlijk kritiek op de ’charismatische’ ex-president Fidel Castro. „Ik wil niet iemand die ons ’leidt’, maar iemand die ons ’dient’.”

Deze kritiek op Fidel Castro en zijn broer en opvolger Raúl is voor de Cubaanse overheid reden geweest om de populairste weblog van het eiland afgelopen weekend te blokkeren. Wie de site op Cuba probeerde te bezoeken, kreeg het bericht ’error downloading’ op zijn scherm te zien. Inmiddels is de blokkade opgeheven, maar is de toegang tot de site vertraagd. Volgens Sanchez door filters die de overheid geplaatst heeft. Vertraging staat echter bijna gelijk aan een blokkade, omdat de meeste Cubanen maximaal vijftien minuten per keer het internet op kunnen in een internetcafé van de staat.

Generation Y is niet alleen de meest gelezen weblog in Cuba, maar wordt ook veel bezocht in het buitenland. In februari kreeg de site meer dan een miljoen hits. De schrijfster Sanchez vertelt op haar site over de dagelijkse beslommeringen van het leven in Cuba. Haar verhalen hebben altijd een kritische ondertoon. Dat levert dagelijks zowel positieve als negatieve reacties op. Aanhangers van het communisme plaatsen regelmatig berichten op de site als „Viva Fidel”. Andere Cubanen, vaak anoniem, sporen haar aan om door te gaan.

Bloggen is de nieuwe manier op Cuba om openlijk kritiek te uiten op de Cubaanse overheid. De laatste maanden groeit het aantal weblogs op het eiland snel. Veel bloggers durven echter niet onder hun eigen naam te publiceren. Yaoni Sanchez is daarop een uitzondering en zij riskeerde hierdoor al langer maatregelen van de overheid.

Cuba kent geen onafhankelijke media en de overheid reguleert het internetgebruik op het eiland. Het is voor Cubanen niet toegestaan om thuis een eigen internetaansluiting te hebben. Alleen door middel van internetverbindingen voor buitenlandse toeristen en illegale aansluitingen hebben de Cubanen vrij toegang tot het internet. De weblog Generation Y maakt daarom gebruik van een Duitse server. Die is door Cuba te blokkeren voor Cubaanse bezoekers, maar blijft dan vanuit andere landen toegankelijk.

Sanchez had door de blokkade in eerste instantie zelf ook geen toegang tot de site. Zij publiceerde maandag echter een reactie op haar weblog. „Iedereen met een beetje verstand van computers, kan de blokkade omzeilen. Deze maatregel is zo nutteloos dat mijn verdriet al snel is veranderd in de motivatie om door te gaan.”

Haar blog van maandag leverde bijna 750 reacties op. De reactie van lezer Roberto Pérez: „Je bent een dappere vrouw en een eerbiedwaardige Cubaan. Bedankt dat je ons eiland een stem hebt gegeven, terwijl zoveel van ons zwijgen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden