Cubaanse oppositie trivialiseert aftreden Castro

(Novum/Ap) - Cubaanse oppositiegroeperingen in het buitenland wilden dinsdag over het algemeen niet al te veel betekenis hechten aan het aftreden van de 81-jarige Fidel Castro als president van Cuba. Zij zeiden te verwachten dat het beleid onder Castro's broer Raul niet veel anders zal zijn dan het de afgelopen jaren is geweest. Westerse leiders legden meer het accent op de mogelijkheid dat de formele machtswisseling in de enige resterende communistische staat op het westelijk halfrond tot hervormingen zal leiden.

De Spaans-Cubaanse Stichting, een in Madrid gevestigde organisatie voor Cubaanse ballingen in Europa en dissidenten in Cuba, noemde het aftreden een formalisering van de status quo: de 76-jarige Raul is nu de baas. Woordvoerder Orlando Fondevila, een Cubaan die elf jaar geleden uit Cuba vertrok, legde er de nadruk op dat de toekomst open is, maar dat met het formele aftreden van Castro inhoudelijk vooralsnog niets verandert. "Het is zeker goed nieuws dat deze man niet langer de leiding van het land heeft, maar zijn geest zal blijven rondwaren zolang hij leeft."

Fondevila herinnerde eraan dat er onder Raul, sinds deze op 31 juli 2006 als waarnemend president aantrad, geen economische of politieke hervormingen zijn doorgevoerd. "Raul Castro zal niet van de ene op de andere dag een democraat worden", zei Fondevila.

De Europese Unie herhaalde oproepen voor overleg met Cubaanse leiders in een nieuwe poging de betrekkingen te verbeteren. Eurocommissaris voor ontwikkeling Louis Michel zal volgende maand een bezoek aan Cuba brengen, waarbij ongetwijfeld de in 2003 ingestelde Europese sancties centraal zullen staan.

De Spaanse socialistische regering noemde Castro's aftreden een kans voor hervormingen. Woordvoerder Trinidad Jimenez wees er op dat Raul zelf over de noodzaak van hervormingen heeft gesproken.

De Deense minister van buitenlandse zaken Anders Fogh Rashmussen zei dat Castro 'politiek niet wordt gemist' en dat zijn aftreden hopelijk de weg zal plaveien voor hervormingen.

Ook de Britse en de Franse regering zeiden op hervormingen te hopen. Amnesty International zei te hopen op de vrijlating van politieke gevangenen en verbetering van het mensenrechtenbeleid.

De Nobelprijswinnaar en voormalige Poolse president Lech Walesa zei: "Het is te vroeg om te spreken van een stap, het is alleen het denken over een stap." Hij voegde hieraan toe: "In dit tempo gaat hij pas over tweehonderd jaar aftreden."

De Russische regering onthield zich van een onmiddellijke reactie, maar de leider van de Russische Communistische Partij, Gennadi Zjoeganov, noemde Castro een 'briljant politicus'. Castro "hield de banier van onafhankelijkheid en socialisme hoog boven het Eiland van de Vrijheid, Latijns-Amerika en het hele Westelijk Halfrond", zei hij. "Maar de tijd is genadeloos en Fidel Castro nam het enige juiste besluit: de macht overdragen aan een jongere leidersgeneratie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden