Cubaanse generatiekloof in swing state Florida
Vooral de latinobevolking in Zuid-Florida heeft zich gemobiliseerd in een verkiezing waarin ze een cruciale rol speelt.
Van het cruciale belang van Florida als swing state valt vanaf het moment dat de stembureaus in Miami openen, om zeven uur 's ochtends, weinig te merken. De rijen zijn kort en de gemiddelde wachttijd om te stemmen is amper vijf minuten.
"Het is rustig", zegt de van oorsprong Peruaanse Giuliana Rodriguez. Ze werkt als serveerster in een restaurant in het centrum en brengt vroeg in de ochtend al haar stem uit in Simpson Park, voor Donald Trump. "Ik wil verandering, en Trump staat daarvoor. Maar het wordt heel spannend vanavond."
De oorzaak van de relatieve rust in kiesdristrict Miami-Dade is vooral het feit dat bijna de helft van de geregistreerde kiezers vorige week al gebruik had gemaakt van het vervroegde stemmen. Met liefst 6,5 miljoen early votes heeft dan ook geen staat zo massaal vroeg gestemd.
Vooral de latinobevolking in Zuid-Florida, en dan met name in Miami, heeft zich gemobiliseerd in een verkiezing waarin ze een cruciale rol speelt. De grootste groep latino's, de Cubanen, is verdeelder dan ooit. Traditioneel stemmen ze Republikeins, maar in de Cubaanse wijk Little Havana verzuchten domino spelende oudere Cubanen dat hun kinderen eerder richting Clinton neigen.
"Er is echt sprake van een generatiekloof", vertelt de gepensioneerde Gilberto Henric, zelf een trouw Republikein. "Ik hoorde van een goede vriend dat hij knallende ruzie had met zijn zoon over de verkiezingen. Toen hij hoorde dat die voor Clinton stemde, liet hij hem in de tuin slapen."
Wat de landelijke opkomst betreft: welk percentage van de stemgerechtigden kwam opdagen en vanuit welke groep Amerikanen, hangt totaal af van welke media als bron dienden: sommige rechtse media meldden dat er een enorme opkomst van de arbeidersklasse was - goed voor Trump - en linkse media berichtten over veel stadse, hoger opgeleide stemmers.
In de tot nu toe rode swing state Nevada zou er volgens The Economist een enorme opkomst van Democraten zijn geweest. Terwijl in de blauwe swing state Michigan de Republikeinen volgens verschillende verkiezingswatchers in groten getale waren gaan stemmen.
undefined
Warren Buffett
Miljardair Warren Buffett besloot in zijn woonplaats Omaha in Nebraska op verkiezingsdag vervoer te regelen voor stemmers die daartoe geen mogelijkheden zien. De Democraat had Clinton in augustus beloofd de opkomst op te stuwen. Maar hij zei ook mensen met geldgebrek, met een ziekte, of zonder auto te helpen.
Clinton haalt zakenman en investeerder Buffett vaak aan om haar belofte om belastingverhoging voor de rijken te illusteren. Buffet, die een geschat vermogen heeft van ruim 70 miljard, vindt het onlogisch dat hij verhoudingsgewijs minder belasting betaalt dan zijn secretaresse. Hoewel hij een Clinton-supporter is, zei hij iedereen, ongeacht partijkleur, de kans te willen geven te stemmen.
undefined