Cuba wil miljoenenschuld bij Tsjechië afbetalen met rum

Flessen Havana Club uit Cuba. Beeld epa
Flessen Havana Club uit Cuba.Beeld epa

Cuba heeft al tientallen jaren een schuld ter waarde van 265 miljoen euro openstaan bij Tsjechië. De Tsjechen vonden het nu wel eens tijd dat die forse lening wordt terugbetaald, de gemeenschappelijke communistische deler behoort immers al lang tot het verleden. De Cubanen - de misselijkste niet, en creatief bovendien - deden Tsjechië daarom een bijzonder voorstel.

Redactie

Cuba is niet in staat het bedrag stante pede over te schrijven. Dus is de regering voornemens een alternatief 'liquide' middel in te zetten, een middel dat op het eiland overvloedig aanwezig is: Cubaanse rum. In recente onderhandelingen is Havana met het voorstel op de proppen gekomen, meldt de Tsjechische minister van financiën aan de BBC.

De schuld dateert uit de Koude Oorlog, toen zowel Cuba als Tsjechoslowakije binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie viel. Hoewel de Tsjechen het liefst zien dat tenminste een deel van de lening in baar geld wordt afgelost, staan ze niet geheel onwelwillend tegenover het Cubaanse aanbod. Als Praag het accepteert, betekent het dat de Tsjechen genoeg rum hebben voor de komende 130 jaar. Tsjechië - een land van bierdrinkers, waar men op z'n tijd ook wel een glaasje slivovitsj of wodka lust - importeert jaarlijks voor 2 miljoen euro Cubaanse rum.

Het Tsjechische ministerie van financiën zegt, bij monde van een woordvoerder, tegen de BBC dat aflossing gedeeltelijk mogelijk is in rum of geneesmiddelen. Aangezien Cubaanse medicamenten niet over de juiste Europese toelatingscertificaten beschikken, lijkt een betalingsregeling op basis van een meer traditioneel geneesmiddel, het Cubaanse suikerrietdistillaat, voor Tsjechië de makkelijkste optie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden